Atık suların arıtılmasında uygun adsorban seçimi
Selection of suitable adsorbent for refining of waste water
- Tez No: 213348
 - Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. ŞERİF TARGAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Adsorbsiyon, Antimon(III), Erzurum Kili, Atık Su, Voltammetri, Adsorption, Antimony, Erzurum Clay, Waste water, Voltammetry
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yüzey suları ve atık sulardaki agır metallerin varlıgı halk saglıgı ve çevreyi ilgilendirmektedir. Endüstriyel islemlerde metal ve kimyasal kullanımının artması nehir sularının kirlenmesiyle sonuçlanmaktadır. Antimon toksik metallerden biridir. Alasımlar, piller, kablolar, tesisat lehimi, kursun alasım, cephane, sac ve boruda çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalısmada, atık sulardaki antimonun giderilmesi için ucuz ve dogal bir adsorban olan Gri ve Kırmızı renkli Erzurum killeri kullanılarak batch sistemde incelenmistir. Adsorbsiyon deneylerinde sulu ortamdaki Sb(III)'ün uzaklastırılması üzerine adsorban miktarı, parçacık büyüklügü, karıstırma hızı, çözelti sıcaklıgı ve pH etkileri gibi ana parametreler çalısılmıstır. Adsorbsiyon ile çözeltideki Sb(III) iyonları miktarının azalması Differensiyel Puls Anodik Stripping Voltammetri (DPASV) metodu ile saptanmıstır. Deneysel çalısmalar sonucunda, Gri ve Kırmızı Erzurum Kili üzerine Sb(III)'ün adsorbsiyonu için optimum sartların, 0.5 g adsorban miktarı, 500 mesh partikül büyüklügü, 500 dev/dak. karıstırma hızı, 25 ºC çözelti sıcaklıgı ve 45 dak. karıstırma süresi oldugu gözlendi. Adsorpsiyon için Langmuir ve Freundlich izotermleri çizildi. Adsorpsiyon Langmuir modeliyle benzerlik gösterdi. Farklı iki sıcaklıkta entalpi (H) : 21.138 kjmol-1 olarak hesaplanmıstır. Bundan dolayı antimonun kil yüzeyine baglanması fiziksel bir adsorbsiyondur. Ayrıca adsorbanın yüzeyi FTIR kullanılarak aydınlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
The presence of heavy metals in waste water and surface water is major concern of the public health and the environment. The increased uses of metals and chemicals in the industries process have resulted in pollution of river water. Antimony (Sb) is one of the toxic metals even so; it has been extensively used in lead alloys, battery grids, bearing metal, cable sheathing, plumbers solder, pewter, ammunition, sheet and pipe. In this study, the removal of Sb(III) from waste water is achieved in batch system by using grey and red color Erzurum clay as an adsorbent which are cheap and natural adsorbents. Adsorption experiments were studied the effects of main parameters such as adsorbent amount, particular size, stirring speed, temperature of solution and pH on the removal of Sb(III) from aqua media by adsoption were studied in adsorption experiments. Decreasing amount of Sb(III) ions in the solutions by adsorption was determined with Differential Pulse Anodic Stripping Voltammetry (DPASV) method. The experimental studies showed that the optimum conditions for the removal of Sb(III) from aqua media were 0.5 g adsorbent, 500 mesh particular size, 500 rpm stirring speed, 25 °C solution temperature, pH 1.5 and 45 min mixing time. Langmuir and Freundlich isotherms for the adsorption process were drawn. The adsorption was demonstrated similarity with Langmuir model. The enthalpy (H) at different two temperatures was calculated as -21.138 kjmol-1. Therefore, the adsorption of the antimony onto clay surface was physical. Also, surface of the adsorbent was characterized by using FTIR spectroscopy.