Doğal maddeler kullanılarak bazı ağır metallerin adsorpsiyonunun incelenmesi ve uygun adsorbanın seçimi
Studies on the adsorption of some heavy metals by natural adsorbents and upon the determination of appropriate adsorbent
- Tez No: 134222
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağırmetal, adsorpsiyon, izoterm, çam kabuğu, talaş, kozalak, giderim verimi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL MADDELER KULLANILARAK BAZI AĞIR METALLERİN ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ VE UYGUN ADSORB ANIN SEÇİMİ Mehmet Emin ARGUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Kemal GÜR 2003, 79 Sayfa Jüri : Prof.Dr. Kemal GÜR Prof.Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Y.Doç.Dr.Şükrü DURSUN Atık suların arıtılmasında alternatif arıtım yöntemleri her geçen gün artmaktadır. Yapılan çalışmalara ve pratikteki uygulamalarına bakıldığında ilginin uygulanması kolay, ekonomik ve yüksek verime sahip yöntemler üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu tez çalışmasında HC1 ile modifiye çam kabuğu (MÇK), HC1 ile modifiye meşe talaşı (MMT), ham meşe talaşı (HMT) ve HC1 ile modifiye çam kozalağı (MÇKz)'ndan oluşan 4 adsorban ve bakır (E), krom (VI), nikel (D) iyonlarından oluşan 3 ağır metal türü ile çalışılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak modifikasyon için gerekli asit konsantrasyonu belirlenmiş, daha sonra uygun adsorban dozları, karıştırma hızlan, temas süreleri ve pH'lar belirlenerek, değişik konsantrasyonlarda ağırmetal çözeltileri için adsorpsiyon izotermleri çıkarılmıştır. Elde edilen maksimum giderim verimleri bakır (D) iyonları için modifiye çam kozalağı ile % 98,14 olurken, krom (VI) iyonları için modifiye meşe talaşı ile % 60,8, nikel (E) iyonları için modifiye çam ağacı kabuğu ile % 99,20 olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDIES ON THE ADSORPTION OF SOME HEAVY METALS BY NATURAL ADSORBENTS AND UPON THE DETERMINATION OF APROPRIATE ADSORBENT Mehmet Emin ARGUN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Science Supervisor : Prof. Dr.Kemal GÜR 2003, 79 Page Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Assoc. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Alternative wastewater treatment methods have been developed in recent years. According to experimental and practical applications, scientist's interest has been focused on easily applicable and economical methods with optimum efficiency. In this work, four natural adsorbents such as pine bark modified with HC1 (MÇK), oak sawdust modified with HC1 (MMT), raw oak sawdust (HMT) and pine cone modified with HC1 (MÇKz) were studied by using some heavy metal ions such as cooper (TI), chromium (VI) and nickel (IT). At the beginning of the experiment, the required concentration level of the HC1 solution for the modification, was observed then it was followed by the determinations of optimum levels of adsorbent, stirring rate, contact time and pH. Various adsorption isotherms were also obtained by using different concentrations of the heavy metal cations tested in the experiment. As a result, it was found that, the maximum removal efficiency was 98,14 % for cooper (II) with modified pine cone, 60,8 % for chromium (VI) with modified oak sawdust and 99,20 % for nickel (II) with modified pine bark. Key Words : Heavy metal, adsorption, isotherm, removal efficiency, pine bark, sawdust, pine cone.