Ferrosenildiimin schiff bazı ligandını içeren bazı metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some metal complexes of ferrocenyldiimine schiff base ligand
- Tez No: 213359
- Danışmanlar: Y.DOÇ. FUNDA DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ferrosen ligandları, Schiff baz, Dimin, N'- bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin, Schiff kompleksleri, Titan, Kalay, Molibden, Kadmiyum, Bakır kompleksleri, Ferrocen ligands, Schiff bases, Dimine, N.N'bis- (ferrocenylmethylene)ethylenediamine, Schiff base complexes, .Titanium, Tin, Molybdenum, Cadmium, Copper complexes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin (FcNN) Schiff bazı ferrosenilaldehit'in etilendiamin ile kondenzasyon reaksiyonuyla sentezlenmistir. Schiff baz ligandı ve komplekslerinin yapıları e.n. elementel analiz verileriyle ve spekroskopik yöntemler (IR, NMR, Kütle) kullanılarak karakterize edilmistir. Tüm veriler degerlendirilerek bu komplekslere iliskin olası yapılar önerilmistir. Metal bilesikleriyle (TiCl4, SnCl4, SnCl2, Cu(NO3)2·2,5H2O ve Cd(NO3)2·4H2O) FcNN Schiff baz ligandının çözgen içinde reaksiyonu sonucu ele geçen ürünler [TiCl4(FcNN)], [SnCl4(FcNN)], [SnCl2(FcNN)(H2O)2], [Cu(NO3)2(FcNN)(H2O)2] ve [Cd(NO3)2(FcNN)(H2O)2] seklinde formüle edilmistir. MoCl4(THF)2, SnMe2Cl2 gibi metal bilesikleriyle FcNN Schiff bazının arasındaki reaksiyonlar incelenmis, ele geçen ürünlerin kesin olmayan yapıları, spekroskopik yöntemler (IR, Kütle,UV) ve elementel analiz degerleri yardımıyla önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study the N.N'bis-(ferrocenylmethylene)ethylenediamine (FcNN) Schiff base was synthesized by condensation of ferrocenylaldehyde with ethylenediamine. The Schiff base and its complexes were characterized respectively by, IR, Mass, NMR and UV spectroscopic methods and mp, elementel analysis. According to these data the probable structures, have been assigned to these complexes. They are of the formula [TiCl4(FcNN)], [SnCl4(FcNN)], [SnCl2(FcNN)(H2O)2], [Cu(NO3)2(FcNN)(H2O)2] and [Cd(NO3)2(FcNN)(H2O)2] was synthesized by the reaction of metal compounds (TiCl4, SnCl4, SnCl2, Cu(NO3)2·2,5H2O and Cd(NO3)2·4H2O) with FcNN Schiff base ligand in solvent (MeOH, toluen) The reaction of the metal compounds (MoCl4(THF)2, SnMe2Cl2) with FcNN have been examined and the structures of products have been investigated by spectroscopic methods (IR, Mass and UV ) and mp, elementel analysis.