Katkılı betonların reolojik özeliklerinin taze beton deney yöntemlerine göre belirlenmesi
Determination of the rheological properties of concrete containing admixtures using fresh concrete test methods
  1. Tez No: 213360
  2. Yazar: CENGİZ ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET TÜRKER, Y.DOÇ.DR. KEMAL TUŞAT YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taze beton, işlenebilirlik, reoloji, beton katkıları, Fresh concrete, workability, rheology, concrete admixture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Betonun taze haldeki özelikleri sertleşme sürecini ve sonrasında kazanacağı özelikleri doğrudan etkilemektedir. Betonun sertleşmesinin tersinmez oluşu, nitelik denetim ve güvence sisteminin sertleşme sürecinden önce, bileşenlerin tedarik edilmesinden başlayarak kurulmasını zorunlu kılmaktadır. Betonun taze haldeki özelikleri bileşenlerine ve karıştırma sürecine bağlı olduğu için, bunlar denetlenerek istenilen sertleşmiş beton özelikleri denetim altına alınabilir. Bu çalışmada, çakıl ve kırma taş olmak üzere iki farklı agrega tipi kullanılarak, her seri için üç farklı çimento dozajı (300, 350 ve 400 kg/m3) seçilerek benzer işlenebilir özeliklere sahip katkılı betonlar üretildi. Çalışmada, kimyasal, mineral ve fiber katkılar beton üretimlerinde kullanıldı. Kullanılan kimyasal katkılar, süperakışkanlaştırıcı ve hiperakışkanlaştırıcı olarak iki farklı tiptir. Mineral katkılar, C ve F tipi uçucu küllerdir. Fiber katkı ise polipropilen fiberdir. Üretilen betonların; Çökme, J ring ve K çökme deneyleri yapılarak taze beton özelikleri belirlendi. Ayrıca, İki Nokta İşlenebilirlik Deney Cihazı (CTPT) kullanılarak taze betonların reolojik özelikleri de incelendi. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, beton karışım oranları ve kullanılan katkılara göre reolojik özeliklerin değiştiği, taze beton deneylerinin reolojik parametrelerle ilişkili olduğu ancak, bu ilişkinin tek başına reolojik özelikleri belirlemede yetersiz olduğu, reolojik parametrelerin hesaplanmasında karışım hacim oranlarının da etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Properties of fresh concrete directly affect hardening process of concrete and properties of hardened concrete. The irreversible character of hardening process makes it essential that the quality control system is established starting at the procurement stage of the constituents. The properties of concrete can be effectively controlled by controlling those of the constituents and the mixing procedure. In this study, cone slump, J ring, K slump and rheological properties using Two Point Workability Tester were determined on concrete mixes made with two different types of aggregate, cement contents of 300, 350 and 400 kg/m3 of concrete, two different chemical admixture of plasticizer, two (C and F) types fly ash, and polypropylene fiber. Furthermore, the variation with time of fresh and hardened concrete properties were determined on all mixes. The results of experimental study, showed that the rheological properties of concretes vary depending on mix ratios and chemical admixtures used and that the results obtained by conventional fresh concrete testing methods and rheological parameters are correlated. However, it is concluded that this correlation is not sufficiently significant to allow for a satisfactory estimation of the rheological properties from conventional test results, and that the volume ratios of mixes affect the rheological parameters.