Tetracarbonyl [N,N'-bis(ferrocenylmethylene) ethylenediamine] chromium(0), Cr (CO)4 (BFEDA): Synthesis and characterization
Tetrakarbonil [N,N'-bis(ferrosenilmetilin) etilendiamin] krom(0) kompleksinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 167234
  2. Yazar: CEYHUN AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrosenil ligantlar, diimin ligantlar, karbonil, krom, ligant yerdeğiştirme, elektrokimya. vıı, Ferrocenyl ligands, Diimine ligands, Carbonyl, Chromium, Ligand substitution, Electrochemistry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz TETRAKARBONİL[N,N'- BÎS(FERROSENİLMETİLİN)ETİLENDİAMİN]KROM(0) KOMPLEKSİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Akyol, Ceyhun Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Mart 2005, 63 sayfa N,N'-bis(ferrosenilmetilin)etilendiamin, ferrosenkarboksaldehit ile etilendiaminin tepkimesinden hazırlandı ve İR, Raman, *H and 13C-NMR spektroskopi metotları ile karakterizasyonu yapıldı. Bu ligandın elektrokimyasal davranışları ilk kez dönüşümlü voltametri ile incelendi. Elde edilen diferrosenildiimin ligandı daha sonra Cr(CO)4(T|2:2-l,5-sikIooktadien) kompleksi ile 38°C'de iki saat tepkimeye sokularak tetrakarbonil[N,N'- bis(ferrosenilmetilin)etilendiamin]krom(0) kompleksi elde edildi. Oluşan kompleks başarılı bir şekilde izole edildi ve 1:1 toluen/diklorometan çözeltisinde kristallendirildi ve elemental analiz, MS, İR, 'H, 13C-NMR spektroskopi metotlarıyla vıkarakterize edildi. Kompleksin elektrokimyasal davranışları da ayrıca dönüşümlü voltametri ile çalışıldı ve elektrot tepkimesinin mekanizması UV-VIS ve İR spektroskopi teknikleri kullanılarak incelendi. Elde edilen bu yeni komplekste ferrosen birimindeki demir atomu krom metal merkezi ile konjüge haldedir ve, bundan dolayı, iki metal atomu arasında elektronik bir iletişim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TETRACARBONYL[N,N'-BIS(FERROCENYLMETHYLENE) ETHYLENEDIAMINE]CHROMIUM(0),Cr(CO)4(BFEDA): SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION Akyol, Ceyhun M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr March 2005, 63 pages N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine was prepared from the reaction of ferrocenecarboxaldehyde and ethylenediamine and characterized by IR, Raman, 'H and 13C-NMR spectroscopy. The electrochemical behaviour of this ligand was also studied for the first time by cyclic voltammetry. Diferrocenyl diimine ligand was used in the thermal substitution of 1,5-cyclooctadiene in Cr(CO)4(T|2:2-l,5- cyclooctadiene) at 38°C in toluene for two hours to form the tetracarbonyl[N,N'- bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]chromium(0), [Cr(CO)4(BFEDA)]. This complex was succesfully isolated and crystallized from its 1:1 toluene/dichloromethane solution and characterized by elemental analysis, MS, IR, IV'H, 13C-NMR spectroscopy. Electrochemical behaviour of the complex was also studied by cyclic voltammetry and the mechanism of electrode reaction was investigated by in-situ UV-VIS and IR spectroscopy measurements. This new complex has the iron atom of ferrocene unit in conjugation with the chromium metal center and, therefore, shows an electronic communication between two metal atoms.