Endüstriyel ağ kullanarak labvıew ile elektronik deney modüllerinin yönetimi
The controlling of the electronical experiment modules with the labview by using industrial network
  1. Tez No: 213376
  2. Yazar: CEYHAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: LabVIEW Arayüzü, Can Modülü, Deney Seti, Can Bus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gelişen Teknoloji, uygulama alanlarına getirdiği yeniliklerde hayatı kolaylaştırmaktadır. Bu anlamda teknoloji eğitim de yeni seçenekler konusunda da hayatı fazlasıyla kolaylaştırmaktadır. Uygulamalı eğitimlerle teknolojinin kullanılması eğitimi daha etkin hale getirmektedir.Bu kapsamda öğrencinin, uygulamalı çalışmalarda bilgisayarı kullanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Sanal bileşenlerin gerçeklerine benzer şekilde kullanıldığı LabVIEW programı da teknolojinin bir getirisidir. Bu çalışmada LabVIEW programı ile birden fazla elektronik deney modülü tek bir merkezden kontrol edilmektedir. Sonuçlara ait veriler yine LabVIEW'de oluşturulmuş arayüzde toplanmaktadır.LabVIEW arayüzü modüllere CAN-BUS'ları aracılığı ile erişmektedir. CAN modülleri Can ağı ile birbirlerine ve bilgisayara bağlanmıştır. Her bir modül farklı deney setlerine bağlanmıştır. Modüller aynı zamanda deney setlerine müdahale edebilecek ve sonuçlarını algılayabilecek yetenekte tasarlanmıştır.Bu arayüz ile öğrencinin birçok deney setini tek bir monitör karşısından kullanabilmesi amaçlanmıştır. Öğrenci deney setlerine istediği girdileri çok sayıda bileşene ihtiyaç duymadan klavye ve mouse aracılığı ile girebilmesi aynı zamanda sonuçları da çok sayıda ölçü aletine ihtiyaç duymadan yine ekrandan gözleyebilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda deney setleri kullanıcı hataları ve ideal olmayan şartların getirdiği arızalardan korunmuş olacaktır.Bu çalışmada deney modüllerinin yönetiminde LabVIEW arayüzünün nasıl kullanılacağı, Can modüllerinin çalışma mantığı ve deney setlerinin kullanımı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing technology makes life more easy with getting the reform to application area.In this meaning, technology makes life more easy in the new choices of education.With practical education, uses of technology makes education more active.In that content, using computer in practical area with students become urgent. LabVIEW program is technology gain that use virtual compenent like real ones. In this study, more than one electronic experiment module controlled by one center with LabVIEW program.Data results are collected by the interface that is formed in LabVIEW.LabVIEW the access to the interface modules by CAN-BUSes. CAN moduls are connected to the each other and to the computers with CAN network. Every module is connected to the different experiment sets. Modules are also designed as to interference experiment sets and sense the results.It is aimed that student can use many experiment sets by the help of only one monitor with this interface and also without usege of many compenent student can enter the inputs to the experiment set by the keyboard and mouse and also watching the results in a monitor without using many measurement instrumens is aimed. İn the meantime, experiment sets will protected aganist fort he users fault and breakdown due to the non ideal conditions takes.In this study, usege of LabVIEW interface, the operation logic of CAN modules, and usege of experiment sets are explained. Every component operation and the information of creating modules are existing in this study.Key Words : LabVIEW Interfaces, Can Module, Experiment Set, Can Bus