Şamran Suyu üzerinde kurulmuş gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) tesisinin suyun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
The effect of rainbow trout (oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) farm established on Şamran Water on the microbiological quality of water
  1. Tez No: 213455
  2. Yazar: İBRAHİM KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDAL ÖĞÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Koliform, Şamran suyu, Toplam mikroorganizma sayısı, Rainbow trout, Coliform, Şamran water, Total microorganism number
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada; Nisan 2006 ? Mayıs 2007 tarihleri arasında Van ili Gürpınar ilçesinde bulunan Şamran suyu üzerine kurulmuş Şifa Alabalık Çiftliğinin giriş ve çıkış noktalarından alınan 26 adet su numunesindeki toplam mikroorganizma sayısı, toplam koliform, fekal koliform, pH ve sıcaklık değerleri Şamran suyu kaynağının çıkış noktası ile kıyaslanarak tespit edilmiştir. Toplam mikroorganizma sayısı PCA besiyerinde 5°C, 27°C ve 37°C deki sıcaklıklarda Seyreltme Plaka Yöntemi ile belirlenmiştir. Şamran suyu kaynağında 27°C ve 37°C de 20x103- 65x103 mikroorganizma sayıldı. 5°C, 27°C ve 37°C de sırasıyla çiftlik giriş ve çıkışlarında 8.8×103-26×103, 4.1×105-11.9×105, 4.3×104-80×104 canlı mikroorganizma tespit edildi. Toplam ve fekal koliformların tespiti ve sayımı En Muhtemel Sayı Yöntemiyle yapıldı. Şamran suyu kaynağında total ve fekal koliformlara rastlanılmamıştır, ancak çiftliğin giriş ve çıkışlarında sırasıyla 233?576 total ve 170?557 fekal koliform bulunmuştur. Fizikokimyasal parametrelerden olan sıcaklığın kaynakta 9°C, çiftlik giriş ve çıkışında ise ortalama değer olarak 10.40°C?10.49°C olduğu ölçüldü. Ölçü parametrelerimizden pH değerinin kaynakta 6.88, çiftlik giriş ve çıkışında 7.22?7.47 olduğu analiz edilmiştir. Su örneklerinin bakteriyolojik analizlerinde, Şamran suyu kaynağının çıkış noktasından Bacillus sp. bakterisi izole edilmiştir. Çiftlik girişte Bacillus sp., Pseudomonas sp., Klebsiella sp, Salmonella sp., Citrobacter sp. ve Staphlococcus aureus gibi bakteriler çiftlik çıkışında ise girişten farklı olarak Mayıs ayında Shigella sp., Proteus sp., E. coli bakterileri tespit edildi. Araştırmamıza paralel olan araştırmalardan farklı olarak Proteus sp., Citrobacter ve Shigella sp. bakterileri izole edilmiştir. Sonuç olarak yapılan bu araştırmada, Şifa Alabalık çiftliğine Yukarıkaymaz köyü ve mera alanlarından Alabalık çiftliğinin ihtiyacını karşılayan suya patojen mikroorganizmaların karıştığı ve bundan dolayı suyun kalitesinin düştüğü tespit edilmiştir. Şifa Alabalık Çiftliğinin, Şamran suyuna organik madde karışımına sebep olup suyu mikrobiyolojik açıdan kirlettiği tespit edilmiştir. Tüm bulgularımız doğrultusunda Şifa Alabalık Çiftliğinin ihtiyacını karşılayan suya bulaşan mikroorganizmalar, insan sağlığını ve balık yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkileyeceğinden olabilecek salgın hastalık ve toplu balık ölümlerinin olmaması için su kaynağının korunması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, total microorganism count, total coliform, fecal coliform, pH and temperature values of 26 water samples collected between April 2006 and May 2007 from input and output water of Şifa rainbow trout farm, established on Şamran channel at Gürpınar town of Van, were determined by comparing with Şamran offspring point. Total microorganism count were determined on PCA plates incubated at 5, 27 and 37°C using dilution method for inoculation. The number of microorganism inoculated with input and output water samples on plates that incubated at 5°C, 27°C and 37°C were 8.8x103- 26x103, 4.1x105-11.9x105 and 4.3x104-80x104 cfu., respectively, while the microorganism count of Şamran offspring were 20x103 and 65x103 cfu on plates incubated at 27°C and 37°C. Total and fecal coliform count were determined with Most Probably Number (MPN) Medhod. No fecal or total coliform bacteria were come accross in water sample of Şamran offspring while total and fecal coliform bacteria number were 223?576 and 170?557 in input and output water of rainbow plants, respectively. Temparature and pH water, a physico-chemical character, were 9°C and 6.88 at in the offspring while avarage temparature and pH in input and output water of the plants were measured as 10.40°C?10.49°C and 7.22?7.47, respectively. Bacillus sp. was isolated in the water of Şamran offspring during bacteriologic analysis. Bacillus sp., Pseudomonas sp., Klebsiella sp., Salmonella sp., Citrobacter sp. and Staphlococcus aureus were recovered in input water whereas output water samples of may contained Shigella sp., Proteus sp. and E. coli plus to input water. Proteus sp., Citrobacter and Shigella sp. were found in our study but no this kind of microorganisms have been detected in similar type studies previously. In conclusion, Şifa rainbow trout farm are contaminated with pathogen microorganism that are flowing on Yukarıkaymaz villiage and grassland and because of that reducing of water quality has been detected. Since Şifa rainbow trout farm add more organic matters into Şamran water, it made water polluted from microloiologic point view. Our study resulted that water of the offspring ought to be protected for danger of epidemic infection and preventing overall fish fatality owing to feeding Şifa rainbow trout farm with Şamran water since contamination of the offspring with pathogen microorganisms will cause bad impact on fish cultivation and human health.