Konaklama yapılarının mekânsal organizasyonu üzerine bir inceleme
Space syntax analysis of hotel buildings
- Tez No: 213479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Asırı iklim tipleri, Asırı turizm psikolojisi, Mekânsal kademelenme, Mekân dizim analizi, Extreme climate types, Extreme tourism psychology, Spacial organization, Space syntax analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalısma üç ana bölümden olusmaktadır: Birinci bölümde, asırı kosullarda turizm olgusunun psikolojik ve biyolojik temellerine inilerek bu aktivitelerin bazı insanlar tarafından niye talep edildiginin nedenleri ortaya konulmustur. Ortaya konulan bu nedenlerin, yapılmıs birçok evrensel psikolojik arastırma kaynaklarına dayandırılarak, en basit sekliyle tamamen ve sadece biyolojik bir ihtiyaçtan kaynaklandıgı sonucuna yer verilmistir. kinci bölümde, asırı olan birçok kosul arasından seçilen ?iklimsel asırılıkların? tanımları, optimum konfor aralıklarının net sınırları çizilerek, yapılmıstır. Bu asırı iklim kosullarının da mimarlık/form ile etkilesimlerindeki genel prensiplere yer verilmistir. Bölüm sonunda, bu bölgelerde yapılmıs seçilmis konaklama tesisleri tanıtılmıstır. Üçüncü bölümde ise konaklama tesislerindeki mekânsal organizasyon ve kademelenmenin incelenmesi için seçilen ?mekân dizimi analizi? yöntemi ile yöntemin isleyisi tanıtılmıs, bu çalısmada da, kültürün yapısını en belirleyici ögelerinden birisi olan ?iklimin? en asırı sartlarının, seçilen örnek konaklama tesislerindeki mekânsal organizasyonlar üzerindeki etkisi, matematiksel olarak ortaya konmaya çalısılmıstır. Kültürler arası çalısmalarda biçimlendirilen yapma çevreye iliskin mekânsal farklılıkları, sezgilerin ötesinde, matematiksel olarak analiz etmeyi amaçlayan bu çalısmalarda ?Axman? bilgisayar programının mekân dizim analizi sonuçları kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis is composed of 3 parts: In the firs part I will try to explain the psychological and biological roots of tourism fackts in extreme conditions and why those activities are being demanded by some people. The reasons that I will bring to the surface, which I will base on many psychological universal researches, are only due to a biological need. In the second part I point out the extreme climate conditions, which was chosen between many extreems, by drawing clear lines to comfort borders and the general principles of mutual influence of those ?extreme conditions? with architectural forms. At the end of this section some chosen accomodation buildings, built in the regions are introduced. In the third section I identified the space syntax analysis method chosen for space organization and hierarchy analyse, and the implementation of the method. In this work also, I emphasized on the impact of the extreme climate conditions, which are one of the pillars of any culture, on the chosen accomadation buildings? spacial organizations mathematically with this work, by which I tried to analyse the built environmental space differences, based on different cultures living in the same extreme conditions, beyond instincts, mathematically. I used the space syntax analysis of ?Axman? computer program outcome.