Öngerilmeli dairesel bileşik silindirlerde burulma dalga yayılımı
Torsional wave propagation in the pre-stressed compound circular cylinders
- Tez No: 213480
- Danışmanlar: PROF.DR. SURKAY AKBAROV, Y.DOÇ.DR. ARZU ÇİLLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Matematik, Physics and Physics Engineering, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Burulma dalga yayılımı, dispersiyon, öngerilme, bilesik silindir, Murnaghan potansiyeli, Torsional wave propagation, Dispersion, Initial stress, Compound cylinder, Murnaghan potential
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bilindigi üzere öngerilmeler yapı elemanlarında farklı birçok nedenden dolayı olusabilmektedir. Bu öngerilmelerin olustugu ortamların dalga yayılımına etkisinin incelenmesi teorik ve uygulama açısından çok önemlidir. Tez kapsamında yapılan arastırmalar, genel olarak öngerilmeli bilesik silindirdeki dalga yayılımına bu öngerilmelerin etkisinin incelenmesine aittir. Yapılan çalısmaların özel konusu ise öngerilmeli bilesik silindirdeki burulma dalgalarının dispersiyonudur. Bu çalısmada, parçalı cisim modeli çerçevesinde öngerilmeli cisimlerde üç boyutlu dogrusallastırılmıs elastik dalga yayılımı teorisi uygulanarak öngerilmeli bilesik, içi bos bilesik ve çok katlı bilesik silindirlerde burulma dalga yayılımı arastırılmıstır. Öngerilmelerin burulma dalga yayılımına etkisi geometrik ve fiziksel paremetreler için incelenmistir. Silindirlerin bilesenlerinin malzeme özellikleri Murnaghan potansiyeli ile verilmistir. Bir özel durum olarak silindirlerin lineer elastik malzemelerden olustugu durumlarda incelemeler yapılmıstır. Bilesik ve içi bos bilesik silindirlerde, öngerilmenin olmadıgı özel durumlar için elde edilen sonuçlar tekrar elde edildi. Aynı zamanda bu sonuçlar öngerilmeli bilesik silindirler için gelistirildi. Çok sayıda yeni sayısal sonuçları elde etmek için gerekli algoritma ve programlar Fortran programlama dilinde tarafımızdan yapılmıstır. Yapılan çalısmalar, öngerilmeli bilesik silindirlerdeki burulma dalga yayılımına ait ilk tesebbüsleri olusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is well known that initial stress can occur in construction materials for many reasons. Investigating the effect of those kinds of stresses on wave propagation is very important in theory and application. The research presented in this thesis studies the effect of initial stresses on wave propagation in pre-stressed compound cylinder, in particular the dispersion of the torsional waves on pre-stretched compound cylinder. In the present study, within the framework of the piecewise homogeneous body model with the use of the three-dimensional linearized theory of elastic waves in initially stressed body, the torsional wave propagation in the pre-stressed compound, hollow compound and many layered cylinders are investigated. The influence of the initial stresses to the torsional wave propagation is investigated for geometrical and physical parameters. It is assumed that the elasticity relations of the materials of the cylinders? components are given through the Murnaghan potential. For a special case, the cylinders that were made of linear elastic materials were also investigated. For particular cases, the result obtained by the other research studies for the compound and hollow compound cylinders without initial stresses are also attained again. Furthermore, these results are developed for the compound cylinders with initial stresses. The algorithms and software programs that are used to obtain a large amount of new numerical results are developed by the author in Fortran programming language. The research presented herein are the first attempt to investigate torsional wave propagation in pre-stressed compound cylinders.