Öngerilmeli betondan dairesel plakların yapay sinir ağları ile analizi
Analysis of prestressed concrete circular plates with artificial neural networks application
- Tez No: 335429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dairesel Plaklar, Öngerilmeli Beton, Yapay Sinir Ağları, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Circular plates, Prestressed Concrete, Artificial Neural Network, Finite Element Method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada; sabit kalınlıkta dairesel plakların Yapay Sinir Ağları ile Analizi gerçekleştirilmiştir. Dairesel plaklar ile ilgili teknik terimler, kabuller ve genel bilgiler verilerek analiz yöntemleri üzerinde durulmuştur. Öngerilmeli dairesel plak çözümü için x ve y doğrultuda yerleştirilen öngerilme toronlarının plak üzerinde meydana getirdiği radyal ve teğetsel gerilmelerin hesabı yapılmıştır. Dairesel plak içinde meydana gelen iç kuvvetlerinin hesabında Yapay Sinir Ağları (YSA)?nın uygulanabilmesi için çok sayıda veri üretilmiştir. Bu veriler için Sonlu Elemanlar Programı olan SAP2000 ile plaklar teorisinde elde edilen formüller kullanılmıştır. Elde edilen verileri Yapay Sinir Ağlarının eğitiminde kullanılmak üzere C#.NET programlama dili ile görsel ara yüze sahip olan bir eğitim yazılımı programı kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Yapay Sinir Ağları?nın basit mesnetli dairesel plakların çeşitli yük etkisi altında sehim, dönme, gerilme, radyal ve teğetsel sonuç tasarım momentlerini ihmal edilebilecek hata oranları ile analizini yaptığı gözlenmiştir. Literatürde Öngerilmeli Betondan Dairesel Plakların Yapay Sinir Ağları ile analizine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, submitted as master thesis; the analysis of circular plates with prestressed concerete with artificial neural network application is studied. Technical terms, assumptions, basic information about circular plates are emphasized. To solve prestressed circular plates, radial and shear stress calculation, happens because of prestressed thoron positioned in x and y directions in plates, is studied. A lot of data is generated during the calculation of inner stress occurs in circular plates to be able to execute artificial neural network. To get this data, SAP2000 being a finite element program and formulas obtained from plates theory. To be able to use the data in the artificial neural network training, C#.NET and an another training software are used. At the end of the study, it shows that artificial neural network perform the analysis with some error rate, that can ignore the result design momentum of defluxion, inflexion, tension, radial and shear. The analysis of circular plates made from prestressed concrete is not been detected in the literature.