Mikroişlemcili bir enerji analizörü uygulaması
A microprocessor based energy analyzer application
  1. Tez No: 213487
  2. Yazar: KIYASETTİN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. A. FARUK BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji analizörü, örnekleme teorisi, eş zamanlı örnekleme, veri toplama sistemleri, Energy analyzer, sampling theory, simultaneous sampling, data acquisition systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde veri toplama sisteminin temelini oluşturan sayısal ölçme yöntemleri açıklanmaktadır. Bu bölümde sayısal/analog dönüşümleri, ayrık işaret elde edilmesi, sayısal cihaz tipleri ve bunların teknik özellikleri üzerinde durulmuştur. Teorik çalışmanın kalbini oluşturan ikinci bölümde veri toplama sistemleri ve bunları oluşturan temel yapılardan biri olan örnekleme ve tutma yapısı üzerinde durulmuştur. Bu yapı günümüzde hemen hemen tüm ADC- DAC yapılarında kullanıldığından büyük öneme sahiptir. Burada örnekleme ve tutma yapısının gelişimi, devre yapıları, çoklu yapılarda kullanımı incelenmektedir. Üçüncü bölümde temel güç ölçme yapılarından, bunların uygulama tiplerinden ve ADE7756 entegresi kullanılarak gerçekleştirilmiş bir rms hesaplama örneğinden bahsedilmektedir. Bu çalışmanın son bölümünde ise DSP tabanlı 14 bit bir veri toplama sistemi uygulaması ile ilgili donanım ve yazılım konuları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the fırst part of this study, digital measurement methods that are the base of data acquisition systems are discussed. in this part, digital/analog conversions, discrete signal acquisition, digital device types and technical specifıcations of them are emphasized. in the second part which is the heart of theoretical work, data acquisition systems and sample andhold om of the base structures of data acquisition systems are described. As this structure is used almost in ali ADC - AC applications, it has a big importance. The development of sample andhold structure, circuit types and the usage of sample andhold structure in multi systems are observed in this part. in the third part of this study, basic power measurement structures, the application types of them and using ADE7756 IC an rms calculation example are discussed. in the last part of this study, hardware and software subjects related to a DSP based 14 bit data acquisition system application are discussed.