Lojistikte taşıma şekillerinin belirlenmesi
Determining transportation types in logistics
- Tez No: 213490
- Danışmanlar: Y.DOÇ. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kombine Taşımacılık, GSP, Ulaştırma Ağları, Genetik Algoritmalar, Lojistikte Taşımacılık, Combined Transport, TSP, Transportation Networks, Genetic Algorithms, Transportation in Logistics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olan ulaştırma, lojistik sektörü içerisinde incelenmiştir. Lojistik, taşımacılık, kombine taşımacılık, optimizasyon ve Genetik Algoritmalarla ilgili detaylı bilgi verilmiştir. Kombine taşımacılığın önemi, uygulanabilirliği, avantajları-dezavantajları ve geleceği tartışılmıştır. Bu tezde Türkiye için oluşturulan model Gezgin Satıcı Problemi (GSP)' nin bir çeşididir. GSP bir ulaştırma ağı tasarımında kullanılabilir. Gezgin Satıcı Problemlerini çözme metotları ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi kesin sonucu bulan algoritmalar, diğeri ise yaklaşık sonucu bulan sezgisel algoritmalardır. Çözümün alacağı zaman ve modelin karmaşıklığı seçilecek olan çözüm metodunu değiştirebilir. Bu çalışmada model için optimizasyon tekniklerinden biri olan Genetik algoritmaları önerilmiş ve bir Genetik Algoritmalar tabanlı yazılım ile çözülmüştür. Programın çıktıları, Türkiye'de verimli ve etkin bir ulaştırma ağı tasarımı konusunda gerçekçi fikirler vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, one of the major problems of Turkey; ?transportation? is examined in logistics. Detailed information about the concepts of logistics, transportation, combined transport, optimization and Genetic Algorithms is given. The importance, applicability, advantages-disadvantages and the future of Combined Transport is discussed. The model which is created for the case of Turkey in this thesis, is a kind of Traveling Salesman Problem(TSP). TSP can be used to design a transportation network. Methods to solve the TSP problems are classified in two groups. First of these is exact algorithms, and the other is heuristics. The time of solution and the complexity of model can change the methods which will be used in the problem. In this study, Genetic Algorithms is proposed as an optimization technic for the model and solved by a Genetic Algorithms based software. Outputs of the program is given realistic ideas to design a effective and productive transportation network in Turkey.