Geometrik inşa kodlarının üretimi ve başarımı
Production and performance analysis of geometric construction codes
- Tez No: 213491
- Danışmanlar: PROF. METİN YÜCEL, PROF.DR. OSMAN NURİ UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dogrusal blok kodlar, hata basarımı, toplam ürün algoritması, Linear block codes, error performance, sum-product algorithm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Daha önceki çalısmada (Altay G., 2006) genel yapıda, tam bilgi oranı saglayan ve Hamming mesafesi 4 olan bütün en iyi çift blok kodları, bir kod ailesi olarak üretebilen yeni bir ikili dogrusal blok kod insa teknigi olan Geometrik Ürün (GÜ) kodları önerilmisti. Bu kodların üreteç matrislerinin, düsük yogunlukta, düzenli ve yarı çevrimsel yapıda olması ve daha küçük alt üreteç matrislerinden olusması gibi bazı yararlı özellikleri vardır. Çevrimsel ya da yarı çevrimsel yapıdaki bir kod daha az karmasıklıkla kodlanabilir. G kodları da bu özellige sahiptir ve buradan hareketle, kodlayıcı ve kod çözücü gerçeklemelerinde esneklik saglaması bir avantajdır. G kodları ile üretilmis, minimum Hamming mesafesi 4 olan kod aileleri, uzatılmıs Hamming kodlarını ve minimum Hamming mesafesi 4 olan Reed-Muller kodlarını da içermektedir. Çünkü literatürde uzun zamandır var olan bu kodların uzunlukları 8, 16, 32 gibi 2'nin kuvvetleri seklinde degismektedir. Aynı zamanda bu çalısmada da önerilen G kod aileleri 8,10,12,14,16,18,..., gibi 2'nin katları seklinde kod uzunluklarına sahiptir. Dolayısıyla G kodları daha üst bir kod ailesi olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu nedenle Blok Turbo kodları ve Turbo Ürün kodlarında bilesen olarak kullanılabilir. Ayrıca bu çalısmada önceki çalısmaya ek olarak daha uzun mesafedeki Hamming kodlarını elde etmek için genel bir algoritma da gelistirilmis, kod matrisleri sistematik hale getirilerek performans analizleri yapılmıstır. G kodların hata basarım analizleri, bir kodun performans analizi yapılırken çogunlukla kullanılan Toplamsal Beyaz Gauss Gürültülü, (TBGG) kanallar üzerinde yapılmıs, bilgisayar benzetimleri ile elde edilen hata basarımları, birçok degisik kod boyutları ve degisik kod çözme yöntemleri için sunulmustur. G kodlarının parite kontrol matrisini kullanarak kod çözme islemi için çok uygun olmasından dolayı, G kodlarının kod çözümünde de Toplam Ürün Algoritması'nı kullandık. G kodlarının üreteç matrisi, bu kodların parite kontrol matrisini elde etmek amacıyla Gauss-Jordan Yöntemi'ni kullanarak kolaylıkla sistematik biçime dönüstürülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently (Altay G., 2006), a new binary linear block code construction technique, Geometric Construction (GC) codes was proposed that provide the full-information rate for all the Hamming distance-4 even codes. The generator matrix of these codes has very useful properties such that it contains the lowest density of ones, it has quasi-cyclic and regular structure, and it is composed of smaller group generator matrices. A code with cyclic or quasicyclic property can be encoded with less complexity and GC codes have this property. Therefore, it is advantages from practical point of view as it provides flexibility in encoder and decoder implementations. Extended Hamming codes and distance-4 Reed Muller (RM) codes are subsets of our GC construction codes since they generate codes as the power of 2 in length, whereas GC codes generates the codes as the multiple of 2 in length. Since the sizes of GC codes are multiple of 2 for Hamming distance-4, they can also be employed as component codes in BTC, TPC and PA codes. The error performances of GC codes over Additive White Gaussian Noise (AWGN) channel are evaluated. Sum-Product Algorithm (SPA) is an iterative decoding algorithm and it is extremely efficient for decoding LDPC codes. We employed SPA for decoding GC codes as they are very suitable for decoding using the parity control matrix of GC codes. Since GC codes are high rate, the parity control matrix of GC codes has the smallest possible size for Hamming distance-4 codes. Consequently the complexity of decoding process is reduced. The generator matrix of GC codes can easily be converted into systematic form to obtain paritycontrol matrix of it using Gauss-Jordan algorithm (Noble B., 1969). In order to keep the paper self-contained we first give an overview of construction for GC codes and then present the simulation results.