Depo seçimi için geliştirilmiş sistematik bir metodoloji ve bir uygulaması
A systematic methodology for warehouse selection and a case study
  1. Tez No: 213497
  2. Yazar: HİCRAN BURAK GÖZÜM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dıs kaynak kullanımı, depo seçimi, entegrasyon seviyesi, seçim kriterleri, Outsourcing, warehouse selection, integration levels, selection criteria
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz is dünyasında yaygınlasan outsourcing uygulamalarının bir ayagı da depolama ve sevkiyat operasyonlarıdır. Özellikle gelismis teknolojileri kullanan çok sayıda lojistik hizmet saglayıcısı, çekirdek operasyonlarına yogunlasarak büyüme hedefi tasıyan, büyük ölçekli ve/veya uluslar arası alanda faaliyet gösteren firmaların depo ve sevkiyat operasyonlarını dısarıdan saglama yolunda cesaretlendirmektedir. Birçok avantajına karsın outsourcing yapma önemli riskler de içermektedir ve yanlıs outsourcing kararları firmaları önemli kayıplarla karsı karsıya bırakabilir. Bu risklerin degerlendirildigi seçim asaması klasik bir çok ölçütlü karar verme problemi niteligindedir. Ancak depo ve sevkiyat merkezi seçimi için literatürde firmalara rehber olabilecek fazla sayıda çalısma bulunmamaktadır. Bu çalısmada öncelikle tedarik zinciri yönetimi, outsourcing ve depolama konularında detaylı bilgi verildikten sonra tedarikçi seçim problemindeki çalısmalardan esinlenerek depo seçim problemi için uygulanabilir olan ve temelde depo isletmecisi ile satın alıcı firma arasındaki iliski ve entegrasyon seviyesine dayanan sistematik bir metodoloji gelistirilmistir. Metodolojinin çözüm adımları ayrıntılı bir sekilde açıklanmıs ve çalısmada uluslar arası bir firma olan Procter&Gamble'de yapılan bir uygulamaya yer verilmistir. Yapılan uygulamada seçim kriterlerinin ve entegrasyon seviyelerinin tespiti asamaları için Sen(2007) tarafından önerilen metodoloji, niteliklerin belirlenmesi ve son seçim asamaları için ise Bulanık Analitik Hiyerarsi Prosesi metodu kullanılarak alternatif depolar arasından optimum seçenek tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In today?s business world, outsourcing applications are becoming more widespread and one of the most outsourced processes is warehousing and distribution center activities. Due to the utilization of utmost technology at most of third party logistics and warehouse suppliers, growing, large or international companies encouraged to make outsourcing decisions of such activities. In spite of many advantages, outsourcing contains many risks as well and inconvenient outsourcing decisions may cause excess of costs and great losses. In firm selection phase of outsourcing decisions, such risks are evaluated in a multi-criteria problem approach. Hovewer there is lack of literature in warehouse and distribution center selection problem. Considering the similarity of supplier selection problem, this study suggests a new systematic optimum warehouse selection methodology based on defined integration level betweeen warehouse operator and buyer firm. In the beginning of the study, detailed and up-to-date information is given about supply chain management, outsourcing applications and warehousing concept. Next, the proposed methodology is defined step by step in a clear and detailed way and an actual case of the proposed methodology, carried out in Procter&Gamble, is explained. In the actual case, selection criteria and integration level betweeen buyer and warehouse is defined by using Sen?s (2007) proposed methodology. In defining qualities and last selection phase fuzzy Analytic Hierarchy Process method is used and optimum warehouse is determined between three alternatives.