Ark esaslı kaynak yöntemleri ile kaynak işleminde ısı tüketimi ile malzeme/kalınlık ilişkisinin incelenmesi
The relationship between heat input and material/thickness in arc welding processes
- Tez No: 213498
- Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ark kaynak yöntemleri, ısı girdisi, ısı tüketimi, malzeme, kalınlık, ITAB
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalısmada, günümüz endüstrisinde, gerek uygulama kolaylığı sunması gerekse kaynak için kontrollü ısı girdisi sağlaması sebebi ile çok genis bir kullanım alanı bulmus olan ark kaynak yöntemlerinde ısı tüketimi ile malzeme/kalınlık iliskisi incelenmistir. Literatür taramasında ulasılan ve kaynak isleminde ısı tüketimi - malzeme - kalınlık iliskisine atıfta bulunan formüller ve çizelgelerden; yine literatürde verilen ve pratik uygulamalarda kullanılması önerilen parametrelerden faydalanmak suretiyle, teorik uygulamalar yapılmıstır. Teorik uygulamalardan elde edilen sonuçlar özetlenmistir. Deneysel çalısmalarda, 3-6-10 mm kalınlıklarında ve 150 x 250 mm ebatlarında Fe 37 ve AISI 304 numuneleri kullanılmıstır. Kaynak dikisleri, numune yüzeylerine tek paso halinde çekilmistir. Numuneler dikis çekildikten sonra atmosfer sartlarında soğumaya bırakılmıstır. Kaynak bölgeleri ısık metal mikroskobu ile incelenerek mikroyapıları belirlenmis ve yine kaynak bölgelerinde sertlik ölçümleri yapılmıstır. Aynı zamanda numunelerin ITAB genislikleri kumpas ile veya mikroskop altında, ITAB'ı olusturan bölgelerinin genislikleri de mikroskop altında ölçülmüstür. Elde edilen deney sonuçları, sekiller ve tablolar halinde verilmistir. Deneyler sonucunda, teorik uygulama asamasında öngörülen mikroyapılara büyük bir yaklasıklıkla ulasılmıstır. Fe 37 malzemeler için, ITAB'ı olusturan bölgelerin genisliklerinin ve ITAB genisliklerinin, teorik hesaplara uygun çıktığı görülmüstür. AISI 304 malzemeler için ise, ITAB genislikleri belirlenememistir. Tez çalısması, teorik arastırma ve deneysel uygulama sonuçlarının karsılastırılması ile sonuçlandırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between heat input-material-thickness in arc welding processes which are used widely in today?s industry because of not only giving controllable heat input but also obtaining simple usage in practical applications, was investigated. Calculations were made by using formulas and tables which are related to the relationship between heat input-material-thickness in arc welding processes and also welding parameters were used that are offered to use in practical applications in literature. Calculations? results were summarized. In experimental studies, Fe 37 and AISI 304 samples were used which have 3-6-10 mm thicknesses and 150x250 mm dimensions. Samples were welded on the surface with singlepass weld and then left for cooling in the atmospheric conditions. Microstructure photos of the weldments were taken by microscope and also Vickers Hardness Tests were achieved. Furthermore, the widths of the HAZs were measured by using vernier caliper and the widths of the regions which composes the HAZ were measured by using microscope. The results were shown as figures and tables. The experimental results showed that the microstructeres are nearly accurate comparing to the approximations. For Fe 37 steels, the measurings of the widths of the HAZs and the widths of the regions which composes the HAZ are adequate for calculations. For AISI 304 steels, no measurings could made. The study completed by comparing the theorical and the experimental results. Key words : Arc welding processes, heat input, material, thickness, HAZ.