İlköğretim donatı standartlarının ve uygulamasının CBS ile irdelenmesi
Explication of public facility standarts of primary schools and the application by GIS
  1. Tez No: 213519
  2. Yazar: AYŞE ÖZYORGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMAGÜL BATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sehir ve Bölge Planlama, Donatı Standartları, Nüfus ve Demografi, Erisilebilirlik Mesafeleri, City And Region Planning, Accessory Standards, Population and Demography, Accessibility Distances
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
3194 sayılı mar Kanunu uyarınca hazırlanan Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik, insan, toplum, çevre iliskilerinde kisi ve aile mutlulugu ile toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi saglıklı bir yapıya kavusturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelisme egilimlerini yönlendirmek ve topragın korunma, kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek üzere hazırlanacak her tür ve ölçekteki planın ve bu planlar üzerinde yapılacak degisikliklerin hangi esaslar dahilinde yapılacagını belirlemek amacıyla hazırlanmıstır. Bu amaç dahilinde, teknik ve sosyal altyapı için bazı standartlar getirilmistir. Buna göre, belirlenen nüfus aralıklarında, ilkögretim okulları(ÖO) için yogunluk degeri olarak standart bir deger belirlenmis ve ?Kisi/Parsel Alanı(m2)? degeri 4 olarak saptanmıstır. Ayrıca, planlamada ilkögretim okulları erisim mesafeleri için de bir standart gözetilmektedir. Bu deger ile bir ilkögretim okulu için, 1000 m çap içinde kalan yerlesik nüfusun bu okuldan yararlanabilecegi öngörülür. Bu çalısmada, stanbul ili, Fatih ilçesi içindeki ilkögretim okulları örnek alınarak, yönetmelikte belirtilen standart deger ve planlama ilkelerinde gözetilen erisilebilirlik mesafesi açısından yeterlilik, cografi bilgi sistemleri araçlarıyla incelenmistir. Yapılan analizlerde, ilçedeki ilkögretim okullarının parsel alanlarının, yönetmelikte belirtilen degere bir mahallede ulasılabildigi, diger 68 mahalle için standart deger olan 4'ün altında kaldıgı görülmüstür. Ancak erisilebilirlik için yapılan ara mesafe analizlerinde, mevcut mesafelerin ortalama degerinin ~504 m oldugu, planlama ilkelerinde gözetilmesi öngörülen degere göre erisimin daha kısa mesafede kaldıgı ve yeterli oldugu görülmüstür. Bu analizlerde, ilçede nüfusun homojen dagılım göstermemesinin etkisi oldugu gibi, standart deger belirlenirken parsel alanının baz alınmasının bu yetersizligi destekledigi, ayrıca ilkögretim okullarının yapımı için yer seçiminde mevcut okul binalarına uzaklıkta ~ 1000 m çap mesafesinin dikkate alınmadıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Regulation Regarding Fundamentals For Performing Plan with the number of 4880 that is prepared according to Building Code with the number of 3194, is prepared with the aims of restoring physical environment that influences individual and family happiness and social life in relations of human, society, environment into a healthy structure, directing selection of place and development tendencies of investments and determining within which fundamentals the plans in any kind and scale, that will be prepared in order to determine protection, using balance of the land in most rational way and amendments on these plans will be performed. With this regulation, within this aim, some standards are brought for technical and social infrastructure. According to these standards, within the determined population intervals, density value is determined as a standard for primary education schools and 4 is determined as ?Person/Parcel Area (m2 )? value. Additionally, in planning a standard is considered for access distances for primary education schools. With this value, for a primary education school, it is foreseen that population that stays within 1000 m diameter of neighborhood can benefit from this school. In this study, by taking primary education schools within Istanbul city, Fatih district as sample, efficiency in terms of accessibility distance that is considered in standard value and planning principles that are mentioned in the regulation is analyzed by geographical information systems. In the analyses, it is seen that parcel areas of primary education schools in the district is able to reach to the value that is determined in the regulation in only one ward, for the other 68 wards this is below the standard value of 4. But in intermediate distance analyses that are made for accessibility, it is seen that average value of current distances is ~504 m and compared to the value of 1000 m of dimension that is foreseen to be considered in planning principles access stays in shorter distance and that it is efficient. In these analyses; it comes to the conclusion that as well as the fact that population does not indicate a homogeneous distribution throughout the district has an impact; while determining standard value, taking parcel area as the base, supports inefficiency of this value; also in selection of place for construction of primary education schools, distance of ~ 1000 m diameter is not considered in displacement to current school buildings.