Taraklı'nın fiziksel ve tarihsel dokusu, sivil ve anıtsal mimarlık örnekleri, Hacı Rıfatlar konağı restorasyonu
Physical and historical properties of Taraklı, civil and monumental architecturel samples,restoration of Hacı Rıfatlar mansion
- Tez No: 213520
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET AĞARYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Taraklı, Koruma, Rölöve, Restorasyon, Taraklı, Conservation, Survay Drawing, Restoration
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Taraklı, geçmişi çok daha gerilere gitse de günümüzde korunması gerekli dokusu dikkate alındığında 19.yy. Osmanlı sivil mimarlık örneklerinin yoğunlukta olduğu bir Osmanlı yerleşimidir.Yerleşim, gerek günümüzde işlek bir ticaret yolu üzerinde bulunmaması, gerek gelişim hızının ve nüfus artışının az olması gibi nedenlerle karakteristik özelliklerini büyük oranda koruyarak günümüze değin varlığını sürdürmüştür.Daha önce de çeşitli araştırma ve bilimsel çalışmalara konu olan Taraklı, özellikle son dönemlerde (tez çalışmasının da başlamasına paralel olarak) koruma ve restorasyon çalışmaları açısından büyük mesafe kaydetmiştir.Çalışmada; Taraklı `nın coğrafi özellikleri, jeolojik yapısı, iklimi, tarihsel gelişimi, sosyal, ekonomik, demografik ve fiziksel yapısı, ulaşım durumu incelenmiş, tarihi dokunun fiziksel özellikleri, anıtsal ve sivil mimari örnekleri saptanmış ve Taraklı yerleşiminin merkezinde yer alan üç mahallede envanter çalışması yapılmıştır.Tüm incelemeler sonucunda, çalışma, nitelikli bir geleneksel doku oluşturan Rüştiye Meydanı yakın çevresi ve Hacı Rıfatlar Konağı'nda yoğunlaşmıştır. Bu doğrultuda söz konusu alanda Hacı Rıfatlar Konağı'nın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca projesi hazırlanmış olan Hacı Rıfatlar Konağı'nın restorasyon aşamaları çalışmanın son bölümünde detaylı olarak incelenmiştir.Tüm tespit ve analiz çalışmalarının ardından temel koruma sorunlarının yoğunlaştığı bir noktada tanımlanmasına olanak sağlayan bir örnek olarak Hacı Rıfatlar Konağı'na ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır.Tezin süreci içinde hazırlanan restorasyon projesinin uygulanmış olması, tek yapı bazında restorasyon sürecinin detaylı olarak irdelenmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Taraklı is an old Ottoman city with its Turkish architectural examples of 19th century. The city protected its characteristic features with the reasons of lower population, slower development and etc.Taraklı, which has been the subject of different researches and projects, has gained big importance by protection and restoration researches.In this project; the geographical features of Taraklı, the geological structure, its climate, historical development, social-economical-demographical and physical structure, transportation ağabeylities have been researched; the physical features of the historical texture, monumental and architectural examples have been determined and the inventory research has been made in three centers of Taraklı.As a result of these reasearches I?ve been concentrated on ? Hacı Rıfat Mansion? and ?Rüştiye Arena? in my projcet. During this project I have made more detailed analysis about the places I?ve chosen; and the catalogues and plan typologies of the buildings have been prepared.In the last section of this survay drawing, restitution and restoration projects have been prepared and as a conclusion the restoration process of Hacı Rıfat Mansion has been examined more detailed.