Üç boyutlu kadastroda yeni yaklaşımlar
New approaches to 3D cadastre
- Tez No: 213521
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA MELEK DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu kadastro, üç boyutlu iyelik, veri tabanı yönetim sistemleri, 3D cadastre, 3D ownership, database management systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kadastronun günümüzdeki ana kullanım amaçlarından biri iyeliğin güvence altına alınmasıdır. İyeliğin güvence altına alınması iyeliğin kaydı ile olanaklıdır. Mevcut kadastral sistemler iki boyutlu olarak parsel tabanlı olarak tanımlanmışlardır. Bu nedenle mülkiyete konu olan alanda arazi yüzeyindeki, üzerindeki ve altındaki üç boyutlu hak ve kısıtlamalar kaydedilememektedir. İyelik sınırlarının düşey yönde nerede başlayıp nerede biteceği yasal olarak belirlenmemiştir. Gelecekte özellikle düşey yönde gelişim gösteren, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu kentlerde bu sorun giderek artan bir iyelik problemi olarak karşımıza çıkacaktır. Parseller üzerindeki üçüncü boyutla ilgili hak ve kısıtlamaların yasal olarak düzenlemesi çalışmaları AR-GE düzeyinde üniversitelerce, ilgili komisyonlarca ve ilgili kurumlar düzeyinde devam ettirilmektedir. Tarihsel süreç içerisinde kadastro, vergi kadastrosundan çok amaçlı kadastroya evrimselleşmiştir. Günümüzde kadastronun sadece iyeliğin güvence altına alınması değil mühendislik projeleri, kent planları, arazi modelleme, teknik altyapı çalışmaları, afet yönetimi gibi değişik alanlarda yürütülen çalışmalar için gerekli güvenilir ve doğru verileri sağlamak ile yükümlü olduğu görülmektedir. 2 Boyutlu sistemin yetersizliğinden dolayı 3 Boyutlu verileri kullanabilen bir sisteme gereksinme vardır. Gelişmekte olan bilgisayar teknolojileri arazinin üç boyutlu olarak gerçeğe en yakın şekilde modelleme ve görselleştirilmesine imkân sağlamaktadır. Ancak üç boyutlu topolojinin kurulamamış olması üçüncü boyutla ilgili sorgulama ve analiz işlemlerinin yapılmasına izin vermemektedir.
Özet (Çeviri)
One of main purposes of current cadastral researches is to secure the ownership. Securing of the ownership is only possible by recording it. Current cadastral systems are defined as 2 dimensinal and parcel based. Therefore in ownership related land, recording of 3 dimensional property rights and restrictions in surface, below or over the parcel is not possible. The vertical ownership boundaries is not defined legally. In near future especially vertical grown up cities with high population density will make us face with an increasing ownership problem. The legal definition of 3D rights and restrictions over parcels are being researched by R&D departments of universities, related commisions and foundations. Cadastro evolved from taxation based kadastro to multi-purpose cadastro in historical proces. Current cadastral system is not only about securing the ownership but also responsible with providing necessary an reliable data for engineering projects, urban planing, land modelling, technic infrastructural studies, disaster management. Because of insufficeny of 2D cadastral system we need a new system which can use 3D data. With development of IT, modelling and visualising land in 3D environment is getting easier. But missing 3D topology, making it impossible to query and analyze in 3D environment.
Benzer Tezler
- Tünel çalışmalarında harita mühendisliği uygulamaları: Yeni Zigana tüneli örneği
The map engineering applications in tunnel works: New Zigana tunnel case
ERDAL KÖSE
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Jeodezi ve FotogrametriGümüşhane ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FATİH DÖNER
- Fotogrametrik yöntemlerin kadastral çalışmalarda kullanımı ve 3 boyutlu kadastro
Use of photogrammetric methods in cadastral studies and 3D cadastre
SEVDA KARA AYDINLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Jeodezi ve FotogrametriNecmettin Erbakan ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH VARLIK
- İrtifak hakkı değerlemesi
Right of easement valuation
CEREN CİHAN SOYSAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiGeomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA YANALAK
- Grafik kadastro sorunu ve çözüm olanaklarının araştırılması: Trabzon örneği
Investigating the solution of the graphical cadastre problems: Case study in Trabzon
YAKUP EMRE ÇORUHLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Jeodezi ve FotogrametriKaradeniz Teknik ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. OSMAN DEMİR
- Üç boyutlu arazi modellemesinde yer kontrol noktalı ve noktasız üretimlerin karşılaştırılması
Comparison of three dimensional terrai̇n models produced with and without ground control points
MOHAMMAD NOMAN NASERY
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Jeodezi ve FotogrametriOndokuz Mayıs ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDEM EMİN MARAŞ