Elastik zemine oturan bir kirişin simetrik olmayan yükleme altındaki harmonik titreşimleri
Harmonic vibrations of static response of a finite beam resting on elastic foundation subjected to an asymmetric load
- Tez No: 213522
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik zemin, asimetrik yükleme, harmonik titreşim, sonlu kiriş, Elastic foundation, assymetric load, harmonic vibration, finite beam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, yalnız basınca çalışan elastik zemine oturan sonlu bir kirişin, simetrik olmayan tekil yükleme altındaki davranışı incelenmiştir. Yönetici diferansiyel denklemlerin elde edilmesinde, Bernoulli- Euler hipotezinin geçerli olduğu ve kirişin zemine tam batmadığı kabul edilmiştir. Asimetrik yükleme durumu göz önünde tutularak, diferansiyel denklemler temas ve ayrılma bölgeleri için ayrı ayrı elde edilmiştir. Simetrik ve asimetrik yükleme durumları için ayrılma noktaları ( temas boyu) ve bu noktaların çeşitli parametrelere göre değişimi, şekiller yardımıyla incelenmiştir. Birinci bölümde, çeşitli zemin modelleri ve konu ile ilgili çalışmalar verilmiştir. İkinci bölümde, temas ve ayrılma bölgeleri için yönetici denklemler elde edilmiş ve probleme ait sınır koşulları verilmiştir. Üçüncü bölümde, frekans parametresinin çeşitli değerleri için diferansiyel denklemlerin çözümleri verilmiştir. Dördüncü bölümde, temas boyunun çeşitli parametrelere göre değişimi grafiklerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the response of a finite beam resting on a tensionless Pasternak foundation, subjected to an asymmetric vertical load is investigated. In obtaining the governing differential equations, it is assumed that the Bernoulli-Euler hypotesis is valid and that the beam is partially in contact with the foundation. By considering the asymmetric loading case, differential equations are obtained for both the contact and noncontact regions. The coordinates of the lift-off points (contact length) and the variation of them with respect to some parameters, for symmetric and asymmetric loading cases are studied with the aid of graphics. In the first chapter, various kinds of foundation models and the studies dealing with the subject are given. In the second chapter, the differential equations for the contact and noncontact regions are obtained, and the boundary conditions of the problem is given. In the third chapter, the solution of the differential equations which depends on the various values of the frequency parameter is given. In the fourth chapter, the variation of the contact length with respect to some parameters are studied with the aid of graphics.