Tuz Gölü civarından alınan toprak örneklerinde doğal radyonüklidlerin belirlenmesi
Determination of natural radionuclides in the soil samples taken from vicinitiy of Salt Lake
- Tez No: 213532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DURUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon, radyoaktivite, gama spektrometre, Ra-226, U-238, Th-232, K-40, toprak örneği, tuz örneği, doğal radyoaktivite, Radiation, radioactivity, gamma spectrometry, Ra-226, U-238, Th-232, K-40, soil sample, salt sample, natural radyoactivity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Ankara ili, Şereflikoçhisar ilçesindeki Tuz Gölü civarından alınan tuz ve toprak örneklerinde, gama spektrometre yöntemi kullanılarak, Ra-226, U-238, Th-232, K-40 izotoplarından kaynaklanan doğal radyoaktiviteler ile Çernobil kazası kaynaklı olan Cs-137 elementinin radyoaktivitesi belirlenmiştir. Aktivite ölçümlerinden önce tuz örneği ve 13 farklı yerden alınan toprak örnekleri homojen toz haline getirilerek Marinelli kaplarına konuldu. Sonra, 4? geometrisinde HpGe detektör ile her bir örnek için gama aktivitesi ölçülmüştür.Her bir örnek için, nükleer verilerden( yarı ömür, gama bolluğu, ...) yararlanıp detektör verimi ve fotopik alanları değerlendirilerek aktiviteler hesaplanmıştır.Ölçülen aktiviteler, birbirleriyle ve Türkiye ile dünyanın farklı bölgelerindeki benzer çalışmalarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Bu çalışma Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, Radyoaktivite Ölçüm ve Analiz Birimi laboratuarlarında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, natural radioactivities due to the Ra-226, U-238, Th-232, and K-40 isotopes and the Cs-137 activity due to Chernobyle accident were determined by gamma ray spectrometry method in the soil and salt samples taken in the vicinity of Salt Lake (Tuz Gölü) in Şereflikoçhisar, Ankara. Before the activity measurements, salt and soil samples taken from 13 different locations were processed to homogeneous powder form and filled in Marinelli pots.Then, the gamma activity of each sample was measured by a HpGe detector in 4? geometry.Activities were calculated for each sample by evaluating the photopeak areas and the detector efficiency along with using the associated nuclear data (half-life, gamma abundances etc.,).The measured activities were compared with each other and also with the results of similar studies carried out for different parts of Turkey and the world.This study was performed in Çekmece Nuclear Research and Education Center, Radyoactivity Measurement and Analising Department, İSTANBUL.