Bir binada uygulanabilecek ısıtma soğutma sistemlerinin karşılaştırılması ve ekonomik analizi
Comparisons and economical analysis of heating, cooling and ventilation installations in a building
  1. Tez No: 213533
  2. Yazar: DAĞHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN ÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtma, soğutma, havalandırma, ekonomik analiz, Heating, cooling, ventilation, economical analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezin amacı; günümüz teknolojisinin hızlı gelişimi karşısında yeni gelişen mekanik tesisat sistemlerini, sık kullandığımız mevcut sistemlerle birlikte ele alarak kapsamlı ve karşılaştırmalı bir kaynak oluşturmaktır.Temel çıkış noktasında; pratik uygulamada ülkemizde gerçekleşen taahhüt süreçlerinde, bir sistemi satın alan kişilerle, işletmesini yapacak kişilerin çoğu zaman farklı kişiler olması nedeniyle binalara uygulanan talihsiz çözümlerden duyduğum rahatsızlık bulunmaktadır. Talihsiz çözümler oluşmasının nedenlerinin en başında mekanik sistemi satın alan kişilerin, daha sonra o binayı işleten şahıslar konumunda olmamaları nedeniyle en basit haliyle ilk yatırım maliyeti düşük olan sistemleri seçmeleri gelmektedir.Ele alınan binada ısıtma,soğutma ve havalandırma alanında uygulanmış olan sistem bir bütün olarak ele alınmış , aynı çerçevede tüm sistem alternatif yeni sistemlerle karşılaştırılmıştır.Karşılaştırmalar yapılırken ekonomik analiz yöntemlerinden net bugünkü değer yöntemi kullanılmıştır.Yatırım değerleri hesaplanırken alışılagelmiş maliyet hesaplarının dışında, sistemin kurulumu esnasında gerekli işçilik maliyetleri de hesaba katılmıştır.Sonuçlara ulaşılırken ise bakım maliyetleri , hurda değeri gibi alt maliyetler ile senelik enerji/yakıt tüketim maliyetleri ekonomik analiz yöntemi doğrultusunda değerlendirmeye alınmıştır.Sonuç kısmında sistemlerin mevcut sisteme göre avantaj ve dezanantajları değerlendirilmiştir. Sistem seçiminde, yenilikçi sistemlerin eski sistemlerle mukayeseleri göz önünde bulundurularak uygun olabilecek çözümler üzerinde durulmuştur.Sistem çözümleri sunan birçok yayın olmasına rağmen, projelendirme işlerini üstlenecek olan kişilere yol gösterecek ve belirli bir yönlendirme yapmadan kapsamlı bir şekilde sistemleri açıklayan bir kaynağın olmayışı da bu çalışmanın hazırlanma amaçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to provide a source for mechanical installation systems while comparing the present systems with the systems of today?s improving technology.On the base point; this work was prepared because of my uneasiness for unlucky solutions due to the different approaches of system operators and purchasers.The primary reason for this unlucky system solutions is the purchasers approach of chosing the minimum costing investments.For the present building heating, cooling and ventilation installations were considered completely and compared with the alternative installations with in the same perspective.While comparing systems , net present value method was used among the economical analysis methods. Different from the recent works in this field, in this thesis calculations of the investment cost includes labor costs of installing. While getting at the conclusions sub costs like scrap value, maintenance costs were evaluated with the primary costs of fuel/electric consumptions.In the conclusion, advantages and disadvantages of the alternative systems were evaluated. In consideration with the system comparions suitable system solutions were examined.Although there is many publications on system solutions, there is no comprehensive publucations for designers without directing manner.This is also a source of purpose for the preparation of this document.