Açık hava etkinliklerinden kaynaklanan gürültünün incelenmesi-stadyumlar
The evaluation of noise caused by open-air activities -stadiums
  1. Tez No: 213536
  2. Yazar: ZEYNEP DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, gürültü haritası, açık hava etkinlikleri, stadyum, Ali Sami Yen Stadyumu, Noise, noise map, open-air activity, stadium, Ali Sami Yen Stadium
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kent kullanıcılarının yorucu ve yoğun hayatları içinde, dinlenmeleri ve ho? vakit geçirmeleri amacı ile düzenlenen spor etkinlikleri, gerçekle?tirildikleri mekanlarda gerekli ko?ullar sağlanmadığı takdirde etkili bir gürültü kaynağı olarak çevrelerine büyük rahatsızlık vermektedir. Kent merkezinde konumlanan stadyumların çevrelerine olan olumsuz etkileri, Ali Sami Yen Stadyumu ve yakın çevresinde gerçekle?tirilen çalı?malarla örneklenmi?tir. Stadyumların gürültü açısından çevrelerine olan etkileri, ki?isel gözlemleri, anket çalı?masını kapsayan öznel değerlendirmeler ve ses ölçmeleri, gürültü haritalama çalı?malarını kapsayan nesnel değerlendirmeler ile ortaya konulmu?; elde edilen bilgiler ı?ığında çözüm önerileri üretilmi?tir. Yapılan incelemeler ve ara?tırmalar sonucunda stadyumdan kaynaklanan gürültünün yürürlükteki yönetmeliğin belirlemi? olduğu kabul edilebilir düzeylerin çok üzerinde olduğu görülmü?tür.
Özet (Çeviri)
The sporting events organized for the city inhabitants to relax and to spend a quality time in their exhausting and busy lives, behave like a noise source for their surroundings when the necessary precautions are not taken, and disturb the people living in the area. The negative effects of the stadiums located in city centers on their surrounding areas have been sampled with this study, carried out in the Ali Sami Yen Stadium and its close neighborhood. Within the scope of this study, the noise effects of the stadiums on their surroundings have been presented with the personal observations, the subjective evaluations covering the survey study and noise measurements, and the objective evaluations covering noise mapping works; additionally, solution recommendations have been produced in lights of the results obtained. Eventually, after all the research undertaken in this study, the noise levels produced by the stadium has been identified as well above the acceptable limits determined by the regulations in effect.