Tekil bir kuvvet etkisindeki sıkıştırılabilen bir kauçuk benzeri malzemeden yapılmış olan basit mesnetli küresel kabukların doğrusal olmayan analizi
Nonlinear analysis of the simply supported spherical shells made of a compressible rubber-like material under the effect of an apical load
- Tez No: 213537
- Danışmanlar: PROF.DR. R. FARUK YÜKSELER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıkışabilir malzeme, poliüretan, küresel kabuklar, sonlu farklar yöntemi, Newton-Raphson yöntemi, doğrusal olmayan analiz, Compressible material, polyurethane, spherical shells, finite difference method, Newton-Raphson method, nonlinear analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada; tepe noktasında uygulanan tekil bir kuvvet etkisindeki sıkışabilen bir kauçuk benzeri (hiperelastik ve şekil değişimi öncesi izotrop) malzemeden yapılmış, basit mesnetli küresel kabukların doğrusal olmayan analizi yapılmıştır. Problem, hem fiziksel hem de geometrik olarak kuvvetle doğrusal değildir. Problemdeki cebirsel ve diferansiyel denklemlerin kapalı çözümü mümkün olmadığından, sayısal çözüm yöntemlerine başvurulmuştur. İlgili doğrusal olmayan diferansiyel denklemler, sonlu farklar yöntemi ile doğrusal olmayan cebirsel denklemlere dönüştürülmüş ve elde edilen cebirsel denklemlerin Newton-Raphson yöntemi ile sayısal çözümü yapılmıştır. Sıkışabilir, kauçuk benzeri (rubberlike) malzemelerden poliüretan malzemesi seçilmiş ve tekil kuvvet etkisindeki, basit mesnetli poliüretan küresel kabuklarda; yüksekliğin, kalınlığın ve poliüretan malzemesine ait bir malzeme sabitinin kuvvet-çökme eğrisine ve burkulma yüküne etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; nonlinear analysis of the simply supported spherical shells, made of a compressible rubber-like (hyperelastic and isotropic in the unstrained state) material under the effect of an apical load, is presented. The problem is nonlinear both physically and geometrically. Because the closed form solution of the corresponding algebraical and differential equations is not possible, numerical methods are used. The corresponding differential equations are converted to algebraic equations via the finite difference method and the obtained algebraical equations are solved numerically by using the Newton-Raphson method. Polyurethane is chosen among the compressible, rubber-like materials and the effects of height, thickness and a material constant belonging to polyurethane on force-deflection behaviour and the buckling load of the simply supported, spherical shells subjected to an apical load are inspected.