Batık duvar jeti etkisinde kazık ve taban etkileşiminin modellenmesi
The modelling of pile and bottom interaction under submerged wall jet effect
  1. Tez No: 213544
  2. Yazar: AYŞE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Jet, yerel oyulma, ADV, türbülans modelleme, k ? ? türbülans modeli, FLUENT, Jet, local scour, ADV, turbulence modelling, k ? ? turbulence model, FLUENT
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Günümüzde, gemi manevra kabiliyetinin ve makine gücünün artması ile gemiler kendi çabaları ile römorkör yardımı olmaksızın yanaşma yapılarına yanaşabilmektedirler. Bundan dolayı, gemi pervanelerinden çıkan su jetleri deniz tabanında, navigasyon kanallarında, limanların eğimli kıyılarında ve rıhtım duvarları ile rıhtım kazıkları etrafında oyulmaya neden olarak ciddi hasarlara neden olmaktadır. Bu nedenle gemilerin, yanaşma yapılarına yanaşma ve ayrılmaları sırasında oluşturduğu su jetine ait hız dağılımlarının belirlenmesi tasarımcılar için önemli bir problem haline gelmiştir. Bu çalışmada, batık dairesel jet akımının silindirik kazıklar etrafında meydana getirdiği hız dağılımının deneysel ve sayısal olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu problemin çözümünde dört farklı jet durumu dikakte dikkate alınmıştır. Bunlar, a) Batık üç boyutlu dairesel serbest jet akımı, b) Batık üç boyutlu dairesel duvar jeti, c) Dairesel bir kazık etrafında batık üç boyutlu dairesel duvar jeti, d) Hareketli tabanda dengeye ulaşmış oyulma bölgesinde dairesel kazık etrafında batık üç boyutlu dairesel jet akımıdır. Araştırmada, üç farklı Yoğunluk Froude Sayısı, Frd=12.16, Frd=13.68 ve Frd=15.21 dikkate alınmıştır. Bu çalışmada, ADV hız ölçer ile farklı durumlardaki jet akımlarına ait hız dağılımları belirlenmiş ve literatürle uyum sağladığı görülmüştür. Sayısal modellemede, Realizable k ? ? türbülans modeli ve I=%10 türbülans şiddeti dikkate alınarak ilk üç jet durumu için elde edilen çözümün oldukça iyi sonuç verdiği ve son jet durumu için ise en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir. Elde edilen sayısal sonuçlar düz tabanda ve oyulmuş tabanda kazık etrafındaki taban kayma gerilmesi dağılımlarının belirlenmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, ships can berth and unberth under their own power with increasing ships maneuvering capability and high power engines. Because of this, propeller jet causes erosion at the navigation cahannels, seabed, the sloping banks of a harbour, quay walls and around the piers and this causes serious damages to harbour structures. For this reason, to obtain the jet velocity distribution besides the pile and quay walls when ships berthing and unberthing becomes very important problem for the designers. In this study, it is aimed to determine the submerged circular jet velocity distribution around a cylindirical pile experimentally and numerically. The problem was considered in four phases. These are; a) Submerged 3D circular free jet, b) Submerged 3D circular wall jet, c) Submerged 3D circular wall jet around a pile, d) Submerged 3D circular jet around a pile at the equilibrium scour hole with the movable bed . In the research, three different densimetric Froude Numbers, Frd=12.16, Frd=13.68 and Frd=15.21, were considered. In this study, the velocity distributions were determined by Acoustic Doppler Velocimeter (ADV) for different jet cases and it was found that there is a good agreement between the experimetal results and the literature. In the numerical solution, Realizable k ? ? turbulence model and turbulence intensity I=%10 showed closed agreement for the three cases and gived the best results for the fourth case. The numerical results were used to obtain the variation of bed-shear stress around the pile at the rigid bottom and the scour hole.