Kentsel kıyı kullanımları, Çanakkale Sarıçay kıyısının mevcut durumu ve gelecek için öneriler
Urban coastal use, existing manipulative of Sarıçay coastal in Çanakkale and suggestion for future condition of this coastal
- Tez No: 213546
- Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ ALTINOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kıyı, kıyı mekanı, çanakkale, sarıçay, Coastal, coastal location, çanakkale, sarıçay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Her geçen gün gelişen turizm sektöründe doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip kentlerin turizm ve rekreasyon aktivitelerine büyük katkıları olmaktadır. Çanakkale ili doğal, kültürel ve tarihi değerlere sahip olmasına ve jeopolitik önemine rağmen, bu avantajlarının doğru şekilde kullanılmamasından dolayı turizm ve rekreasyon aktivitelerinden yeterince yararlanamamaktadır. Çanakkale'de son yıllardaki nüfus artışı, yerleşim, sanayi ve ticaret ile diğer alan kullanımlarındaki yanlış yer seçimleri gibi sebepler özellikle kentin kıyı dokusunda görsel ve fiziksel anlamda bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Sarıçay kıyı alanında düzensiz ve plansız bir kıyı kullanımı vardır. Yapılaşma, kaybolan doğal peyzaj, yerine beton yığınları ve şekilsiz binalar, çoğu kamuya ait tesisler ile değişik niteliklere sahip sanayi ve ticaret kuruluşları kıyı boyunca iç içe geçmiştir. Araştırma alanı; Çanakkale kent merkezi içerisinden adeta kenti ikiye bölerek geçen ve Çanakkale Boğazı'na dökülen Sarıçay kıyı alanıdır. Bu araştırmada, doğal, tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındıran ve bu değerlerin bütünleştiği, beraber bir doku oluşturduğu ve aynı zamanda bir kıyı kenti olan Çanakkale'nin Sarıçay kıyı alanında çarpık kentleşme, sanayileşme ve diğer alan kullanımlarından kaynaklanan görsel kirlilik ve fiziksel çevredeki değişim sorunları incelenmiştir. Kıyı alanının özellikle çarpık kentleşmenin, sanayinin ve ticaretin ağır baskılarından kurtarılarak rekreasyonel alan kullanımlarına öncelikli olarak yer verilmesine yönelik öneri geliştirilmiştir. Bu tez kapsamında kentleşmiş kıyı mekanlarının kentsel tasarım ile yeniden işlevlendirilmesi, kent-kıyı-kıyı mekanı kavramları incelenmiş, ilkeler belirlenmiş; bu ilkeler doğrultusunda Çanakkale Sarıçay Kıyı Gelişim Projesi hazırlanmıştır. Sarıçay kıyısının sahip olduğu değerler göz önünde tutularak turizm ve rekreasyon potansiyelini arttırmak amacıyla işleyişteki sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
At the tourism sector which developes everyday, cities which have natural, historical and culturel values, have a big contribution on the tourism and recreation activities. Although Canakkale has a natural, historical and cultural values and its geopolitic importance, it couldn?t put account on the tourism and recreation activities. At Canakkale, population rising, wrong location selection for residental, industrial and commercial activities and the other reasons like that causes visual and physical problems especially at the cities inshore structure. There is a chaotic and planless inshore using at Sarıcay inshore area. Structing, instead of natural landscaping, concrete and unformed buildings, foundations most of which belong to public and industry and commercial buildings with different characteristics take part together along the inshore. Study area is Sarıcay inshore area, which passes inside the Canakkale city center by dividing city two pieces and fall into Çanakkale Bosphores. At this study, visual pollution and changing problems at the pyhsical ecology caused by undesigned urbanization and industrialization has been searched at Sarıçay inshore area which includes and unifies natural, historical and cultural values and also which is an inshore city. In this thesis scope, urbanized inshore places re-qualified via urban planning, city-inshore-inshore area. Concepts has been searched, principles defined and with this principles, Çanakkale sarıçay inshore evolution project has been prepared. To increase tourism and recreation potential, problems at operation defined and suggestions for this problems has been offered in view of sarıcay ınshore?s values.