Alüminyum matrisli B4C takviyeli kompozitlerin toz metalurjisi yöntemi ile üretimi
The production of al based composites reinforced with B4C by powder metallurgy
  1. Tez No: 213547
  2. Yazar: FİLİZ KUMDALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL KERTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Bor Karbür, Kompozit, Toz Metalurjisi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Metal matrisli kompozit malzemeler(MMK), yaklaşık 20 yıldır otomobil sektöründe ticari amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu malzemelerin ticari olarak kullanılma nedeni, onların sahip oldukları özellikleridir. Bu çerçeveden incelendiğinde, metal matrisli kompozit malzemeler; yüksek mukavemetleri, yüksek spesifik modülleri, düşük ısıl genleşme katsayıları ve aşınmaya karşı iyi direnç özelliklerine sahip olduklarından dolayı yeni geliştirilmiş malzeme gruplarından birisi olarak tanımlanmaktadır.Alüminyum metal matrisli kompozitler(AMK) ağırlıkça hafif ve yüksek performansa sahip alüminyum merkezli malzeme sistemleri içinde yer almaktadır. Son birkaç yıldır da Al-MMK'ler uzay, savunma, otomotiv ve ısı gibi teknolojik yapı ve fonksiyonel uygulamalarda kullanılmaktadır.Bu çalışmada, bor karbür takviyeli alüminyum esaslı kompozitler toz metalurjisi(T/M) yöntemiyle üretilmiştir. Takviye malzemesi olarak bor karbür seçilmesinde, bu konu üzerinde diğer takviyelere nazaran(SiC, Al2O3 ve TiC gibi) daha az araştırma yapılması ve Türkiye'nin sahip olduğu yüksek miktarlardaki bor rezervi etkili olmuştur.Yapılan çalışmada, Al-MMK'lerin toz metalurjisiyle yönteminde göz önünde bulundurulan parametrelerin optimizasyonu amaçlanmıştır. Üretilen numunelerin mekanik ve mikro yapı özelliklerine takviye oranının, takviye tane boyutunun, tozlara uygulanan kurutmanın, presleme basıncının, sinterleme atmosferinin ve sinterleme sıcaklığının etkisini belirlemek amacıyla mikro yapılar taramalı elektron mikroskobu(SEM)'nda incelenmiş; mikrosertlik ve yoğunlukları ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Metal matrix composites(MMC) have been used commercially in automotiv market for nearly 20 years. The aim of using this materials is commercially to have many significant properties. In this mean, MMCs are being considered as a group of new advanced materials for its high strength, high specific modulus, low co-efficient of thermal expansion and good wear resistance properties.Aluminium metal matrix composites(Al-MMCs) refer to the class of light weight and high performance aluminium centric material systems. In the last few years, Al-MMCs have been unilized in high-tech structural and functional applications, including aerospace, defense, automotive, and thermal management areas.In this study, Al based composites reinforced with B4C were produced by powder metallurgy method. The amount of reseach that has been done when compared to other reinforcement types(SiC, Al2O3, TiC) and Turkey?s serious potential of boron reserves has been very effetive in determiniy the reinforcement as boron carbide.Within this work, the optimization of parameter, that are considered using powder metallurgy production route of aluminium matrix boron carbide composites is aimed.Keywords : Aluminium, Boron Carbide, Composites, Powder Metallurgy