İstanbul kent merkezinde ticaret gelişimi, etkenleri ve ulaşım odaklı mekansal kurgusu, Tarihi yarımada (Eminönü ve Fatih), Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş örneği
The facts and the development of trade and it's transportation led spatial construct in the city center of İstanbul, example of Historical peninsula (Eminönü and Fatih district), Beyoğlu, Şişli and Beşiktaş district
  1. Tez No: 213557
  2. Yazar: AHMET TURAN SEPETCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMRE AYSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kent merkezi, ticaret, ulaşım, İstanbul, City center, commerce, transportation, Istanbul
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
İstanbul kent merkezinde, ticaret gelişimi ve etkenleriyle ulaşım ilişkisi, Eminönü, Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçeleri kapsamında incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, dünya kentlerinin gelişme süreçlerini etkileyen, ticaret ve ulaşım etkileşimleri, literatür çalışması kapsamında araştırılmıştır. Söz konusu çalışma doğrultusunda, İstanbul' un günümüz kentleri içinde yeri belirtilmiştir. Çalışmanın devam eden aşamasında, İstanbul' da tarihsel süreç içerisinde, ticaret mekanı gelişimi, mekansal, yönetsel ve ekonomik boyutlarıyla incelenmiştir. Çalışma konusu alandaki ilçeler, ticaret mekansal gelişiminde alt sektörlerde detaylandırılmıştır. Mevcut ve planlanan ulaşım ticaret ilişkilerinin belirtilmesiyle çalışma tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda, çalışma konusu alanda, kent merkezi fonksiyonlarının kuzeye doğru geliştiği tespit edilmiştir. Ulaşım uygulamalarının kentin, bu yönde gelişiminde esas rolü üstlendiği görülmüştür. Kent merkezi fonksiyonlarının alt sektörlerde kuzeye doğru yer seçmesinin, dünya kent merkezi fonksiyonları paralelinde geliştiği görülmüştür. Bu gelişimin bir sonucu olarak, ofis, plaza, alışveriş merkezleri ve rezidansların günümüz merkezi yapı elemanları olarak, İstanbul kent merkezinde kuzeyde konumlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine the development process of commerce in the extend of Eminönü, Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş Districts in the city center of İstanbul. In the direction of this aim, the effect of commercial activities and transportation interaction to the development process of world cities are examined in the content of literature research. In addition to this, the place of Istanbul inside these worldcities are also determined. In the other stages of the study, commercial space development identified with spatial, managerial dimensions in the historical process of Istanbul. The districts that are subject of the study are examined detailed with sub sectors in the commercial spatial development. The study is finished with the state of existing and planning transportation- commerce relationship. As a conclusion, it is determined that central functions are spreaded and developed towards the north. It?s seen that, transportation projects and applications are orientated the direction of the development. Central functions choose to locate through the north in the paralel of the other world cities. As a reason of this development, offices, plazas, shopping centers, residences and the central structural elements are located in the north of Istanbul city center.