Biodiesel yakıtı ile çalıştırılan belediye otobüsünün yakıt tüketimi koşullarının nümerik yöntemle etüdü
Numeric analyse of fuel consumption conditions of an urban bus fuelled with biodiesel
- Tez No: 213556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Ulaşım, Energy, Mechanical Engineering, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Biodiesel, yakıt tüketimi nümerik etüdü, özgül yakıt tüketimi, Biodiesel, Specified Computer-Based Simulation Program, Specific Fuel Consumption
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilindigi gibi petrol bazlı yakıtlar dizel araçlarda hâlihazırda genis kapsamda kullanılmaktadır ve kullanım alanı gün be gün artmaktadır. Geçmis elli yıla göz atılırsa petrol krizlerinin sosyal, ekonomik faktörlere ve belirli bölgelerde toplanmıs olan rezervlerin konumlarına baglı olarak ortaya çıktıgı görülür. Enerjiyi yogun olarak kullanan sektörler, arastırma gelistirme faaliyetlerini enerji talebinin artısına baglı olarak; alternatif enerji kaynaklarına ve mevcut enerjinin daha verimli biçimde kullanımına yöneltmektedirler. Bitkilerden üretilen biodisel yakıtı gerek çevresel avantajları gerekse düsük üretim maliyetleri dolayısıyla yükselen bir trenddir. Dünyadaki Gelismis ülkelerin birçogu enerji politikalarına baglı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmaya çalısmaktadırlar. Bu çalısmada önceden belirlenmis bir güzergâh üzerinde sehir içi tasımacılıkta kullanılan bir belediye otobüsünde biodizel ve dizel yakıtının kullanımının yakıt tüketimine etkisi arastırılmıstır. Performans deneylerinin sonuçları özellestirilmis bir bilgisayar programına girilerek elde edilen sonuçlar karsılastırılmıstır. Seçilen güzergâhta biodisel kullanılarak yapılan ölçümler sonucunda güç ve fren torkunun azaldıgı bununla birlikte özgül yakıt sarfiyatının da arttıgı elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
As known, petroleum based fuels are already using widely in diesel engine vechiles and their utilizing area widening day by day. Taking a glance at last fifty years several petroleum chrisis occured cause of social, economical factors and reserve locations witch accumulates near, similar regions. Energy intensive sectors are directing their research and development facilities to work on alternative energy sources and efficiently using existing energy sources because of increasing energy demand. Using a vegetal produced biodiesel fuel is a increasing new trend because of it?s environmental advantages and lower production costs. Most of the developed countries in the world tries to increase usage of the renewable energy sources according to their energy politics. During this work we investigated the effect of using biodiesel and diesel fuels on fuel consumption of an urban bus, witch goes on predifined route and conditions. Results of performance expirements entered in a specified computer-based simulation program and the outputs discussed. At the chosen route we obtained that power and brake torque measurement results are decreasing with using biodiesel and specific fuel consumption of biodiesel is higher than diesel fuel.