Coğrafi bilgi sistemleri kullanarak Kahramanmaraş'ta çöp depolama alanı tespiti
Landfill site selection in Kahramanmaraş by using geographic informatin systems
  1. Tez No: 213569
  2. Yazar: MUHTEREM KÜÇÜKÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli Depolama Alanı, Yer Seçimi, Kahramanmaras, Cografi Bilgi Sistemleri, Çoklu Kriter Analizi, Agırlıklı Dogrusal Kombinasyon, Sanitary Landfill, Site Selection, Kahramanmaras, Geographic Information Systems, Multi-Criteria Analysis, Weighted Linear Combination
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Cografi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojileri; okul, hastane, yeni yerlesim bölgeleri veya çöp depolama alanları gibi belirli parametreleri tasıması gereken yer seçimi çalısmalarının, planlama sürecinde ve ileri safhalarda yapılan degerlendirmeler sırasında geleneksel metotlara oranla üstünlük gösteren araçlardır. Atık depolama alanı yer seçiminde göz önünde bulundurulan parametreleri; çevresel, teknik ve sosyal faktörler olarak ana baslıklar altında sıralayabiliriz. Yerlesim alanlarına, yeraltı ve yüzey suları kalitesine, mevcut ve planlanan arazi kullanımına etkilerinin bilinmesi; projede seçim, yapım ve uygulama asamalarında karsılasılabilecek problemlerin önceden tahmin edilebilmesi, gerekli önlemlerin alınması, tüm maliyetlerin ortaya çıkarılması ve gerekirse projeye baslamadan baska bir alternatif yere yönlendirmenin yapılması gibi karar alım süreçlerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Henüz düzenli bir depolama alanı bulunmayan fakat yakın süreç içerisinde faaliyete geçmesi için Kahramanmaras Belediyesi ve diger kurumlar tarafından çalısmaları yapılan Kahramanmaras sehri ve yakın çevresi çalısma alanı olarak seçilmistir. Düzenli katı atık depolama alanı yer seçimi için toplanan veriler CBS ortamında çok kriterli analiz yöntemiyle degerlendirilmistir. Katı atık kontrol yönetmeligi ve belediye yönetmeligi ilgili maddeleri, daha önce yapılan konuyla ilgili çalısmalarda kullanılan kriterler ve çalısma alanının mevcut durumu dikkate alınarak analizler yönlendirilmistir. CBS ortamında çoklu kriter metodu kullanılarak hazırlanan 11 veri katmanı (egim, bakı, toprak, jeoloji, heyelan, akarsu, göl, yol, fay, yerlesim alanları ve arazi kullanımı) agırlıklı dogrusal kombinasyon yöntemiyle analiz edilmistir. Analizlerin sonuçlarına dayalı olarak alternatif çöp depolama alanları yer seçimi yapılmıstır. Alternatif depolama alanı çalısma alanının güney dogusunda yer almaktadır. Belirlenen alan ulasımı kolay, sehir gelisim yönünde bulunmamakla birlikte hakim rüzgar yönüne kapalı ve mevcut yüzey sularına yeterli mesafede yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS) technologies have proves to be an useful techniques in the planning and decision making during determination of best locations for school, hospital and sanitary landfill areas. During planning and determination of best sites for landfill, there have to be several criteria in consideration. These factors consist of environmental, technical and social aspects of the area. Especially, the impacts of landfills on settlements, quality of surface and ground water and current land use properties have to be considered during planning and construction of such areas. This may lead policy makers and planner to have effective waste management strategies. In recent years many countries have included GIS and remote sensing in their management systems because these techniques can be used as an effective to for assessing, modeling, monitoring landfill sites. Doing all these analysis is usually difficult, however use of GIS and RS can simplify this tasks by integrating different types and levels of data, information and human knowledge. Additionally, using these techniques allows the more alternative plans to be generated and analyzed. In this study, Weighted Linear Combination (WLC) approach used to evaluate and provide potential site for location analysis for which to determine potential sanitary landfill site around city of Kahramanmaras. During the GIS processes several coverages were used to analyze best locations for landfill sites. These coverages include hydrologic and social data such as land use, transportation, soil, geology, landslide and streams.