Kahramanmaraş ili kağıt fabrikaları çevresindeki su ve toprak örneklerinden izole edilen selülaz üreticisi Bacillus sp. suşlarının farklı substratlar ve karbon kaynakları kullanılarak enzim üretme yeteneklerinin araştırılması
Researh of cellulase producers Bacillus species insulated from water and soil samples environ of Kahramanmaraş city?s paper factories
- Tez No: 213570
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM EREN KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus, CMC, sıcaklık, selülaz, karbon kaynakları, Bacillus, CMC, temprature, cellulase, different carbon sources IV
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ili kağıt fabrikaları çevresinden alınan toprak, su ve artık örneklerinden izole edilen Bacillus suşlarının farklı substrat olan CMC ve filtre kağıtları ve farklı karbon kaynakları kullanılarak enzim üretme yetenekleri araştırılmış ve kısmi olarak saflaştırılan enzimin üretimini arttıran ve azaltan etkiler belirlenmeye çalışılmıştır. En yüksek selülaz aktivitesi gösteren Bacillus sp A20, A36 ve C14 suşlarından CMC ve fitle kağıdı kullanılarak üretilen enzim miktarı saptanmıştır. Selülaz enziminin kısmi saflaştırma yapıldıktan sonra substrat olarak CMC kullanıldığında optimum pH C14 için 4, A20 için 5 ve A36 için 7; sıcaklık ise C14 için 37 ºC, A20 ve A36 için ise en iyi aktivite 42 ºC olarak tespit edilmiştir. Karbon kaynaklarını incelendiğinde ise C14 ve A26 için galaktoz, A20 için ise en iyi aktivite laktoz varlığında gözlenmektedir. Substrat olarak filtre kağıdı kullanıldığında optimum pH C14 ve A20 için 9, A36 için ise 5 olarak tespit edilmiştir; her üç örneğimiz için de en iyi aktivite gösterdiği sıcaklık 42 ºC olarak tespit edilmiştir. Farklı karbon kaynaklarındaki en yüksek enzim aktivitesi de galaktoz varlığında gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study Bacillus species enzyme production ability searced by using CMC which is different substrate and filter paper and different carbon sources which are taked from Kahraman Maraş city?s paper factories and insulated from soil, water and water samples, and tried to determine factors that rised and reduced semipured enzymes products. Amount of the produced enzyme is determined by using filter paper of Bacillus species A20, A36 and C14 species are gives highest cellulase activities. After from to be made insulation as using subtract CMC of cellulase enzyme that best activity is determined optimum pH for C14 is 4, for A20 is 5, for A 36 is 7 and temperature for C14 is 37C, for A20 and A36 is 42. When carbon sources detected for C14 and A26 in Galactose and for A20 the best activity presence of Lactose is behelded. When filter paper is used as substract optimum pH for C14 and A20 is 9, for A36 is 5 and for three sample the best activity temperature is determined as 42. Different carbon sources also the highest enzyme activity are determined in the presence of Galactose.