Hierarchical production planning approach to supply chain management
Tedarik zinciri yönetimine hiyerarşik üretim planlaması yaklaşımı
  1. Tez No: 213571
  2. Yazar: ORHAN İLKER KOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜJDE GENEVOİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, hiyerarsik üretim planlaması, Supply chain management, Hierarchical production planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüz rekabetçi ortamında, sirketler hızlı ve dogru kararlar vermek zorundadır. Bu çalısmada bizim ilgilendigimiz konu tedarik zinciri yönetimidir. Bu tür yapılar çok karmasık olabildiginden, modellenmeleri ve çözülmeleri çok uzun zamanlar alabilmektedir. Bizim amacımız karar alma süresini kısaltmaktır. Problemi basitlestirmek için hiyerarsik üretim planlaması modelini uygulamayı uygun bulduk. Hiyerarsik yaklasım, monolitik modele bir alternatif olarak ortaya atılmıstır. İlk kez, Hax ve Meal tarafından, karmasık üretim planlama modellerini çözmek için önerilmistir. Hiyerarsik planlama, dogası geregi belirsizlik ve karmasıklık içeren tedarik zinciri yapılarını çözmek için uygun bir yöntemdir. Bu yöntemle, maliyetler ve pazara cevap verme süreleri düsürülebilir. Hiyerarsik yaklasımda, global model, daha basit alt problemlere ayrıstırılır. Her modele bir katman denk gelir. Tedarik zinciri yönetimine hiyerarsik üretim planlama yaklasımı, karmasık problemlere uygun bir sürede çözüm bulmamızı saglamıstır. Bu yöntem gerçek dünyada birçok uygulama alanı bulabilir. Günümüz rekabetçi ortamında, zaman çok degerlidir ve bu çalısmada sunulan yöntem onu daha verimli kullanmayı saglamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive environment, enterprises should make quick and accurate decisions. Our focus in this study is a supply chain consisting of many stages. As a supply chain may be very complex, modeling and solving such a big problem may take too much time. Our intention is to find a way to shorten the decision process. We have adopted the hierarchical production planning approach to our problem in order to simplify the problem. Hierarchical approach is proposed as an alternative to the approach monolithic. It is proposed by Hax and Meal, for the first time, to solve complex production planning problems. The hierarchical planning is a convenient model to plan and manage the incertitude and complexity inherited in the nature of supply chain and thus to minimize the costs and decrease response time to market. In the hierarchical approach, global problem is decomposed to simpler sub-problems. All of these sub-problems require a planning and modeling that corresponds to a decision making layer. So, establishing a hierarchical production planning system means choosing a number of decision making layers, a model for each layer and finally a method to coordinate the decisions flow and information feedback between the layers. Using the hierarchical production planning approach to solve supply chain management enabled us to find a way to solve complex problems in a reasonable amount of time. This method should have lots of application in real world situations. In today?s competitive environment time is very precious and the methods provided in this study will let use it more efficiently.