Kimyasal banyo yöntemi ile üretilen XSe (X=Zn, Cu, Mn) ince filmlerinde XRF ölçümleri
XRF measurements in XSe (X=Zn, Cu, Mn) thin films prepared by chemical bath deposition
- Tez No: 213573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZnSe, CuSe, MnSe, XRD, XRF, ZnSe, CuSe, MnSe, XRD, XRF
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalısmada kimyasal banyo yöntemiyle ZnSe, CuSe, MnSe ince filmleri cam altlıklar üzerine elde edildi. Üretilen ince filmlerin yapısal karekterizasyonu X-Isını kırınımı (XRD) ile gerçeklestirildi. XRD analizi sonucu üretilen filmlerden ZnSe ve CuSe kristal yapıya, MnSe amorf yapıya sahip oldugu, gözlendi. X-ısını floresans (XRF) ölçümleri için Am?241 radyo izotop halka kaynagından yayımlanan 59,543 keV'lik g-ısınları kullanılarak filmler uyarıldı ve filmlerden yayınlanan karakteristik Kx-ısınları rezülasyonu 5,9 keV de 155 eV olan Si(Li) detektörü ile sayıldı. ZnSe filmi için Zn ve Se nin, CuSe filmleri için de Cu ve Se nin siddet oranları ölçümü yapıldı. Siddet oranlarının teorik hesaplamaları da yapılarak ölçülen degerler ile karsılastırıldı. MnSe ince filmi için karakteristik pikler elde edilemedigi için bu film için siddet oranları hesaplanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, ZnSe, CuSe, MnSe, thin films were obtained on glass substrate by using Chemical bath deposition technique. The structural characterization of the films were carried out by x-ray diffraction (XRD). The analysis of XRD patterns shows that ZnSe and CuSe thin films have a crystal structure but MnSe thin film has an amorph structure. For X-ray flouresans (XRF) measurements, the films were excited by 59,543 keV g-rays emitted from Am?241 radioisotope source and characteristic Kx-rays emitted from the films were counted by a Si(Li) dedector which has a resolution 155 eV at 5,9 keV. For ZnSe film, intensity ratio of Zn and Se elements and for CuSe films, intensity ratio of Cu and Se elements were measured. Theoretical calculations for intensity ratio was done and compared to measured values. Intensity ratio of MnSe thin films can not be calculated because of obsevation no peak intensity of this film.