Bazı elementlerin L tabakasından M ve N tabakasına boşluk geçiş ihtimallerinin ölçülmesi
The measurement of vacancy transfer probabilities from L to M and N shells for some elements
  1. Tez No: 213574
  2. Yazar: FATMA NUR TUZLUCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ısını, K ve L tabakası, floresans verim, bosluk geçis ihtimali
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısmada, L tabakası floresans verim ve X-ısını siddet oranlarının deneysel degerleri kullanılarak Hf, Ta, W, Re, Pt, Au, Hg, Tl, Pb, Bi, Th, U elementleri için L tabakasından M ve N tabakasına bosluk geçis ihtimalleri, hL3M ve hL3N, deneysel olarak ölçüldü. Numuneler Am-241 radyoizotop halka kaynagından yayımlanan 59.5 keV enerjili gama-ısınları ile uyarıldı ve numunelerden yayımlanan K ve L X-ısınları rezülasyonu 5.9 keV'de 155 eV olan Si(Li) detektörü ile sayıldı. Elde edilen degerler diger arastırmacıların teorik ve deneysel degerleri ile karsılastırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the probabilities of vacancy transfer,hL3M and hL3N, from L to M and N shells have measured for the elements of Hf, Ta, W, Re, Pt, Au, Hg, Tl, Pb, Bi, Th, U using L shell fluorescence yield and X-ray intensity ratios . These experimental values were obtained from samples excited by 59.5 keV g- rays, which were emitted from a Am-241 radioisotope source. Also K and L X-rays emitted from samples were calculated by means of Si(Li) detector with a resolution of 155 eV at 5.9 keV. The results obtained are compared with the results of other studies. Key Words : X-Ray, K and L shells, Fluorescence Yield, Vacancy Transfer Probability.