Hetero-atom içeren aromatik bileşiklerin oksidasyon işlemlerinde metal-salen komplekslerinin kullanılması ve özelliklerinin araştırılması
Using of the metal-salen complexes in oxidation processes of the aromatic compounds containing hetero-atom and investigations of their properties
  1. Tez No: 213577
  2. Yazar: EYÜP AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, oksidasyon, metal-salen kompleksleri, Schiff base, oxidation, metal-salen complexes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmada; H2L1-H2L3 Schiff baz ligandları ve bunların CoII, FeIII, RuIII metal komplekslerini sentezledik. Tüm bilesikler analitik ve spektroskopik metodlarla karekterize edilmistir. Tüm kompleksler mononükleer nötral yapıya sahiptir. Siklohekzanın oksidasyonu, ko-katalizör olarak hidrojen peroksit (H2O2) ve/veya t-butilhidro perosit (TBHP) kullanılarak astonitril (CH3CN) ortamında yapılmıstır. Ligandların keto-enol taotomerik sekilleri polar ve apolar organik çözücülerde incelenmistir. Komplekslerin elektrokimyasal özellikleri farklı tarama hızlarında incelenmistir. Tarama hızlarının artmasıyla yük potansiyelleri pozitif degerlere dogru kaymaktadır. Bunlara ek olarak, bilesikler için termal çalısmalar yapılmıstır. H2L1-H2L3 ligandları S9 karısımı varlıgında ve/veya olmadan S. Typhimurium TA98 türü üzerinde mutajenik etki göstermistir. H2L1 ve H2L2 ligandları S9 karısımı varlıgında veya olmadan TA100 türü üzerine mutajenik aktivite gösterirken, H2L3 ligandı S9 karısımı varlıgında veya olmadan TA100 türü için mutajenik etki göstermemistir. Bilesiklerin antimikrobiyal aktivite çalısmaları da yapılmıstır. Bunlara ek olarak H2L2 ligandı S9 karısımı varlıgında veya olmadan TA98 türü üzerinde mutajenik aktivite göstermemistir.
Özet (Çeviri)
In this study, we synthesized the three Schiff base ligands H2L1-H2L3 and their CoII, FeIII and RuIII metal complexes. All compounds have been characterized by analytical and spectroscopic methods. All complexes have a mononuclear and neutral nature. The oxidation of the cyclohexane has been done in CH3CN using H2O2 and/or t-butylhydro peroxide (TBHP) as a co-catalyst. The keto-enol tautomeric forms of the ligands have been studied in the polar and non-polar organic solvents. The electrochemical properties of the complexes have been studied in the different scan rates. The peak potentials are shifted towards a more positive potential in relation to the higher scan rates. Moreover, the thermal studies were carried out for the compounds. The ligands H2L1-H2L3 were mutagenic on S. Typhimurium TA98 strain in the presence and/or absence of S9 mix. While the ligands H2L1 and H2L2 showed mutagenic activity on the strain TA 100 with and without S9 mix, the ligand H2L3 was not mutagenic for TA100 in the presence or absence of S9 mix. The antimicrobial activity studies of the compounds have been carried out. In addition, the ligand H2L2 was not mutagenic for TA98 with and without S9 mix.