Rorippa L. (Brassicaceae) cinsine ait R. islandica (Oeder) borbas, R. Sylvestre (L.) bess., ve R. amphibia (L.) bess., türlerinin taksonomisi
Taxonomy of R. islandica (Oeder) borbas, R. Sylvestre (L.) bess., and R. amphibia (L.) bess. (Brassicaceae)
  1. Tez No: 213580
  2. Yazar: AYŞE TÜRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET İLÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Brassicaceae, Rorippa, Morfoloji, Sistematik, Brassicaceae, Rorippa, Morpholgy, Systematic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren Rorippa amphibia, R. sylvestre ve R. islandica türlerinin morfolojik, anatomik, ve palinolojik özellikleri incelenerek, az da olsa Türkiye florasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Morfolojik çalışmalarda türlerin yaprak, çiçek ve meyve özellikleri belirlenmiştir. Anatomik çalışmalarda, türlerin kök, gövde ve yapraklardan enine kesitler alınmış morfolojik özelliklerde olduğu gibi sistematik değeri tartışılmıştır. Palinolojik çalışmalarda ise, her üç türün polen morfolojileri ışık mikroskopu ile incelenerek exin ve intin zar kalınlıkları ve diğer bir takım özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study morphological, anatomycal and palynological properties of Rorippa amphibia, R. sylvestre ve R. islandica which is located naturally in Turkey were investigated. In the morphological studies leaf, flower and fruit charecteristcs were determined. In the anatomycal studies root, stem and leaf cross section were done and systematical importance were discussed. In the palynogical studies polen morphology of tree species were examibed. Also, Exin and intin thickness and the other polen characteristics of three Rorippa species were examined.