Al-Cu-Fe kuazikristal alaşımların mekaniksel öğütme (mechanical alloying), normal katılaştırma (conventional solidification) ve hızlı katılaştırma (rapid solidification) ile üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi
Production of Al-Cu-Fe quasicrystalline alloys by mechanical alloying, conventional solidification and rapid solidification and investigation of their properties
  1. Tez No: 213581
  2. Yazar: BARIŞ AVAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuazikristal alaşımlar, Mekaniksel Öğütme, Normal Katılaştırma, Hızlı Katılaştırma, Isısal işlem, XRD, Termal Analiz, Quasicrystalline alloys, Mechanical Alloying, Conventional Solidification, Rapid Solidification, Heat treatment, XRD, Thermal analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, kuazikristal Al70Cu20Fe10 ve Al65Cu20Fe15 üçlü alaşımları; Mekaniksel Öğütme, Normal Katılaştırma ve Hızlı Katılaştırma teknikleriyle üretildi. X- ışını Difraksiyonu (XRD), Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA); mekaniksel öğütülen, normal ve hızlı katılaştırılan Al70Cu20Fe10 ve Al65Cu20Fe15 alaşımlarındaki kuazikristal faz oluşumunu incelemek için kullanıldı. Mekaniksel öğütülen Al70Cu20Fe10 ve Al65Cu20Fe15 alaşımlarında kuazikristal faz oluşumu meydana gelmemekte ve uzunsüreli öğütmelerde ß-Al(Cu,Fe) fazı (ß- fazı) oluşumu meydana gelmektedir. Bununla birlikte, kuazikristal faz sadece ısısal işlem sonrası kısa-süreli öğütmelerde gözlendi. Diğer taraftan, kuazikristal faz, normal ve hızlı katılaştırılan Al70Cu20Fe10 ve Al65Cu20Fe15 alaşımlarında doğrudan gözlendi. Dolayısıyla bu çalışma, Mekaniksel Öğütme, Normal Katılaştırma ve Hızlı Katılaştırma tekniklerinin kuazikristal alaşımları elde etmede elverişli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, quasicrystalline Al70Cu20Fe10 and Al65Cu20Fe15 ternary alloys were produced by Mechanical Alloying, Conventional Solidification and Rapid Solidification techniques. X-ray diffraction (XRD), differential scanning calorimeter (DSC) and differential thermal analysis (DTA) were used to investigate the quasicrystalline phase formation in the mechanically alloyed, rapidly and conventionally solidified Al70Cu20Fe10 and Al65Cu20Fe15 alloys. It was found that mechanical alloying of Al70Cu20Fe10 and Al65Cu20Fe15 does not resulted in the quasicrystal phase formation, and long-time milling resulted in the formation of an ß- Al(Cu,Fe) phase (ß- phase). However the quasicrystal phase was only observed for short-time milling powders after heat treatment. On the other hand, quasicrystal phase was observed directly for rapidly and conventionally solidified Al70Cu20Fe10 and Al65Cu20Fe15 alloys. Therefore, this investigation indicated that Mechanical Alloying, Conventional and Rapid Solidification techniques are suitable for the obtaining of quasicrystal alloys.