Tarım ekonomisinde vergi mevzuatı ve AB'ye uyum sürecinde mevzuat hakkında uyum çalışmaları
Tax legisletion in agriculture and the study of tax legislative adoptation process into EU
- Tez No: 213597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tax, Welfare, Wealth transfer, Tax legislation, Adaptation process, Outlay taxes, Clause
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tarım ilk çağlardan günümüze insanların en temel uğraşı ve geçim kaynağı olmuştur. Buradan hareketle devletlerin gelişmesi ve kalkınması için gerekli olan vergiler ilk olarak tarım sektöründen alınmaya başlanmış ve öylece devam etmiştir. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde diğer sektörlere kaynak aktarımı da yapmaktad?r. Vergiler ulusal egemenliğin sağlanmasında temel rol oynamaktadır. Tam üye olmaya çalıştığımız AB bu fikirden hareketle vergi uygulamalarını ulusal hükümetlere bırakmıştır. Tek Pazar hedefleyen AB'de farklı vergi uygulamaları önemli bir sorundur. Yaln?z dolayl? vergilerde birlik içinde uyuma önem verilmiştir. Avrupa Topluluğu Kurucu Anlaşmasının 90. maddesine göre ?Üye ülkelerin ürünlerine yerel ürünlere uygulanandan daha fazla vergi uygulanamaz.? denmektedir. Bu yüzden vergi uyumlaştırması ve tarım ekonomisindeki vergi mevzuatı üzerinde durulmuş uyum hakkında çözüm önerileri sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Vergi, Geçim kaynağı, Kaynak aktarımı, Vergi mevzuat?, Uyum süreci, Dolayl? vergiler, Madde/Hüküm.
Özet (Çeviri)
Agriculture and farming are the basic business activity and welfare resources for human being since the first centuries. Considering this reality, the requred taxes and social incomes have been started to collect and keep going on from agriculture industry. Agricultural economy makes wealth transfer and refinancing into other remaining industries at developing countries. Taxes, have very basic rolls on about creating and protecting the territorial sovereignty. EU where we are working to have fully membership, has decided to give authority which is tax legislation to national governments. Therefore, it is very important to be in harmony about outlay taxes between EU members. There is a clause in item 90 at ?Subscriber to the Memorandum of EU? is: the taxes which Applied onto farming production of EU countries can not be the higher than taxes in which Applied from local farming products. For these reason, it is studied and presented an assay for realing of taxes and the tax legisletion of agricultural economics.