Laktik asit bakterilerinde transkripsiyon regülasyonu
Transcription regulation of lactic acid bacteria
  1. Tez No: 213604
  2. Yazar: HATİCE PALALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactococcus lactis subsp.lactis IL1403, rcfA geni, Transkripsiyon düzenleyici protein FNR, Lactococcus lactis subsp. lactis IL1403, rcfA gene, Transcription Regulator proteins, FNR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
FNR transkripsiyon düzenleyicisi E. coli bakterisinde düzenler ve promotorun üst bölgesindeki FNR kutusuna bağlanmakta ve anaerobik ve aerobik şartlardaki değişiklikleri kontrol etmektedirler. Bu tez çalışmasında Lactococcus lactis subsp.lactis IL1403 suşunda transkripsiyon düzenleyicisi olarak rol oynadığı düşünülen FNR benzeri RcfA proteinini kodlayan rcfA geni çalışılmıştır. RcfA ve FNR proteini amino asit dizileri karşılaştırılıp önemli benzerlik bulunmuştur. rcfA genin promotor analizi yapılarak potansiyel FNR benzeri proteinlerin bağlanma bölgeleri araştırılmıştır. rcfA genini IL1403 suşunda mutasyona uğratabilmek için genin alt ve üst bölgelerini çoğaltabilecek primerler tasarlanmıştır. Çoğaltılan alt bölge PCR ürünü pORI280 plazmitine klonlanmış ve oluşturulan plazmit pBGML110 olarak adlandırılmıştır. Çoğaltılan rcfA gen üst bölgesi pBGML110 plazmitine klonlanarak rcfA geninin alt ve üst bölgesini içeren pBGML113 plazmiti oluşturulmuştur ve EC1000 suşuna transfer edilip BGML123 olarak adlandırılmıştır. Plazmit ileriki çalışmalarda L.lactis IL1403 aktarılarak çiftli geçiş sistemi ile kromozomal DNA'dan rcfA geninin mutasyona uğratılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
FNR is a transcriptional regulator in E. coli and binds to FNR boxes located upstream of promoters to be regulated, and controls the switch from aerobic and anaerobic growth. In this thesis, potential transcriptional regulator rcfA genes, that encode FNR like protein RcfA, was studied in Lactococcus lactis subsp.lactis IL1403. RcfA and FNR proteins were compared and significant homology was observed. rcfA gene promotor region analysis was done and potential FNR like proteins binding sequence was investigated. Primers were designed to amplify gene upstream and downstream region to create rcfA gene mutation in IL1403 strains. PCR amplified downstream region was cloned into pORI280 and constructed plasmid named as a pBGML110. Amplified rcfA gene upstream region was cloned into pBGML110 and both upstream and downstream region contained pBGML113 plasmid constructed then transferred into EC1000 and BGML123 strains was created. This plasmid will be used to create rcfA gene mutation using double crossover plasmid system in L.lactis IL1403.