Engelli çocuğa sahip olan ve olmayan annelerin aile işlevlerini algılamaları ile yalnızlık düzeylerinin incelenmesi
A study on perceptions about family functions and loneliness levels of mothers having and not having disabled children
- Tez No: 213605
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Family, mother, disabled children, family function, family relations, loneliness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma, engelli çocuğa sahip olan ve olmayan annelerin aile işlevlerini algılamaları ile yalnızlık düzeylerini incelemek, annelerin aile işlevlerini algılamalarında ve yalnızlık düzeylerinde bazı değişkenlerin etkili olup olmadığını belirlemek, aile işlevlerini algılama ile yalnızlık düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya, Ankara il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine devam eden altı?on dört yaş arasında 100 engelli çocuğun anneleri ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarına devam eden altı?ondört yaş arasında normal gelişim gösteren 100 çocuğun anneleri dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, ?Genel Bilgi Formu?, Epstein ve arkadaşları (1983) tarafından geliştirilen, Bulut (1990) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan ?Aile Değerlendirme Ölçeği? ile Russell ve arkadaşları (1978) tarafından geliştirilen, Demir (1989) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan ?UCLA Yalnızlık Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; engelli çocuğa sahip olan ve olmayan annelerin öğrenim durumlarına, çocuk sayılarına, sosyal güvencelerine, çocuğuna yeterli zaman ayırma durumlarına, engelli çocuğa sahip olan annelerin ise çocuğun engelli olduğunu öğrenme şekline, söyleyen kişiye, çocuğun engelli olduğunu öğrendikten sonra neler hissettiklerine göre aile değerlendirme ölçeğinin alt boyutlarından, engelli çocuğa sahip olan ve olmayan annelerin öğrenim durumlarına, engelli çocuğa sahip olan annelerin ise çocuğun engelli olma nedenine göre yalnızlık ölçeğinden aldıkları ortalamalar arasındaki farklılığın anlamlı olduğu bulunmuştur. Annelerin aile değerlendirme ölçeğinden ve yalnızlık ölçeğinden aldıkları ortalamalar arasındaki ilişkinin pozitif yönde olduğu bulunmuştur. 2007, 169 sayfa Anahtar Kelimeler : Aile, anne, engelli çocuklar, aile işlevleri, aile ilişkileri, yalnızlık
Özet (Çeviri)
This study performed to investigate the perception of family function and loneliness levels of mothers who have either disabled child or not, to identify the parameters that affect perception of family functioning and loneliness levels of mothers, and to assess whether there is a relation between perception of family functioning and loneliness levels . The study group included 100 mothers of disabled children ranging from 6- 14 years old who have attended special education and rehabilitation centers of Ministry of Education, and 100 mothers of normally developing children ranging from 6- 14 years old who have attended elementary schools of Ministry of Education in Ankara province. As a data collection tools we used ?General Information Form? improved by Epstein et al. (1983), ? Family Evaluation Scale? tested by Bulut (1990) for validity and reliability, and ?UCLA Loneliness Scale? improved by Russell et al. (1978) and tested by Demir (1989) for validity and reliability. The results showed that there are significant differences between mothers of disabled and normally developing children in terms of educational levels of mothers, number of children they have, social security status, sparing enough time for children, the way the mother learned that she had a disabled child and the person who told, the feelings after mother learned that she had disabled child, from the lower items of Family evaluation form; educational level of mothers of disabled and normal children, the causes of disorders and the scores taken from loneliness scale. The was positive relation between the average scores taken from family evaluation form and loneliness scale. 2007, 169 pages