Güneş pilleri ile sıcak su elde etme, sokak aydınlatması ve güneş takip sistemi uygulaması
The practice of the systems obtaining hot water via solar cell, enlightenıng the street and followiıng the sun
  1. Tez No: 213606
  2. Yazar: FERİT DİNÇADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİR RÜSTEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Pili, Güneş Takip Sistemi, Sokak Aydınlatması, Photovoltaic Cell, The System of Following The Sun, Street Lighting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tez çalışmasında; güneş pilinden sağlanan elektrik enerjisi ile gücü 132 Watt olan rezistansla depodaki 4 litre su ısıtıldı, ışığa duyarlı olarak çalışan 15 Wattlık lamba yakıldı ve 36 Watt gücündeki DC motorla güneş takip sistemi uygulandı. Burada kullanılan güneş takip sistemi mekanik ve elektronik zaman ayarlı sürücü devresinden oluşmaktadır.Sistemimizin toplam gücü 183 Watt'tır. Uygulamada kullanılan güneş modülünün gücü 63 Watt olduğundan, sistemimiz akümülatör yardımıyla beslendi. Güneş modülü, sokak aydınlatmasında kullanılan 15 Watt'lık lambanın gücünü karşılayabildiğinden, akümülatör devrede olmadan, lamba doğrudan güneş pilinden sağlanan enerji ile yakılabildi.Sistem üzerinde, sıcak su elde etmek için tükenen elektrik enerjisi ile sokak aydınlatmasında tükenen elektrik enerjisi karşılaştırıldı. Bu çalışma neticesinde, güneş piliyle sokak aydınlatması sisteminin günlük yaşantımızda kesinlikle kullanılması gerektiği sonucuna varıldı. Sıcak su elde etme daha çok çatılarda kurulan güneş kollektörlerinden sağlanması gerektiği, ancak zorunlu durumlarda güneş pilinden elde edilen enerjinin devreye sokulması gerektiği kanaatine varıldı. Ayrıca bir günlük, güneş takip sistemli ve doğrudan alınan ölçümler karşılaştırıldı. Aradaki farktan dolayı oluşan verim ölçüldü. Elde edilen verim literatürde daha önceden belirlenen ölçümlerle kıyaslandı ve güneş takip sistemi % 29 verim kazancı sağladığından, bu sistemin kullanılmasında yarar olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, 4 liter-water in store was heated with a 132 watt resistance by the electrical energy of solar cell; a 15 watt lamp, which runs on sensitivity to light, was lighted up; and the system of following the sun was carried out via a 36 watt DC engine. The system of following the sun includes a mechanic circuit and a timer-driver circuit.The total power of the system is 183 watt. Because the power of solar cell which was used in Project was 63 watt, the system was strengthened with storage battery. Because the solar cell had competence in getting the power of 15 watt lamp, which was used in enlightening the street, the lamp was directly lighted up by the electrical energy of solar cell without storage battery.In the system, the energy which was consumed in obtaining hot water and the energy which was consumed in enlightening the street were compared. With this study, it was understood that the enlightening system of street via solar cell definitely must be used in our daylife. It was understood obtaining hot water usually must be provived from solar collector, but only in necessary, the electrical energy of solar cell must be used. The measurements in a day, with the following system of the sun and a fix system without it, were compared. The output, which occured due to the difference between two systems, was estimated. The output was compared with measurements which were estimated before. It was understood that the following system of the sun must be used because by this system, twenty percent-out put was obtained.