Ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan çipura (Sparus aurata L.1758)'larda farklı stok yoğunluklarında büyüme performansı üzerine bir araştırma
A search on growth performance of gilthead-sea bream (Sparus aurata L.1758) stocked at different densities in net cages
- Tez No: 213615
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHAMMED ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Çipura (Sparus aurata), Stok yoğunluğu
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ağ kafeslerde çipura bal ığı yeti ştiriciliği Bat ı Akdeniz ve Ege k ıyılarında yo ğun olarak yapılmakta olup, toplam denizde yeti ştirilen kültür bal ıkları üretimi içinde 20435 ton'la levrekten sonra gelmektedir. Ülkemizde çipura balığı yetiştiren bazı balık çiftliklerinde, yetiştiriciler üç farklı stoklama yo ğunluğu kullanmaktad ır. Bu üç farkl ı stoklama yo ğunluğu dikkate al ınarak ortalama ağırlıkları 40.5, 38.8 ve 39.3 g olan çipuralar s ırasıyla, 36 adet/m3, 40 adet/m3 ve 44 adet/m3 olarak stoklandılar. Hasat sonunda gruplardan, 330.30±1.80, 337.05±4.85 ve 348.83±2.11 g ortalama canlı ağırlık art ışı elde edilirken bal ıkların yem de ğerlendirme katsay ıları da s ırasıyla 1.51±0.01, 1.50±0.05 ve 1.38±0.00 kg şeklinde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak çal ışmada 44 adet/m 3 stoklama yoğunluğunda tutulan bal ıkların hem ortalama canl ı a ğırlık art ışının yüksek ç ıkması hemde yem değerlendirme katsay ısının dü şük ç ıkması aç ısından a ğ kafeste çipura yeti ştiren i şletmeciler açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Gilthead-sea bream cultured mainly in west mediterranian and aegean regions of Turkey. Total annual gilthead-sea bream production that has second pie after sea bass is 20435 tonne in Turkey. Farmers generally stok the gilthead-sea bream at three different densities. These Sparus Aurata were stored three different groups that included 36 /m3, 40 /m3 and 44 /m3? respectively according to the mean weight of group of 40.5, 38.8 and 39.3 g As a result the mean weight gain and feed conversion ratio were 330.30±1.80, 337.05±4.85, 348.83±2.11 g and 1.51±0.01, 1.50±0.05, 1.38±0.00 kg respectively. Thus the best growth performance in gilthead-sea bream net cage culture was 44 adet/m 3. These results are very important in respect of gilthead-sea bream net cage culture management. Key words; growth performance Gilthead-sea bream (Sparus aurata), stocking density