Tarım ve Köyişleri Bakanlığı projeleri kapsamında süt sığırcılığı yapan bazı tarımsal kalkınma kooperatiflerindeki sığırların verim özellikleri ile bu işletmelerin yapısal durumlarının belirlenmesi
Determination of structural cases and yield characteristics of dairy cattles from development cooperatives functioning with projects from Minister of Agricultural and Village affairs
  1. Tez No: 213620
  2. Yazar: ECEVİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cooperative, Dairy cattle, Yield characteristics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Projeleri kapsamında süt sığırcılığı yapan bazı tarımsal kalkınma kooperatiflerindeki sığırların verim özellikleri ile bu işletmelerin yapısal durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma materyalini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Projeleri kapsamında gebe düve alan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri bünyesindeki damızlık süt sığırcılığı işletmeleri oluşturmuştur. Söz konusu işletmelerde 45 adet sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerde düvelerin ilkine tohumlama yaşı incelendiğinde, üyelerin %67.35'i düvelerini 15-18 aylıkken, %20.41'i 18 aylıktan büyükken ve %12.24'ü 12-15 aylıkken tohumlattıkları görülmektedir. İşletmelerin %62.45'i 4-6 birey, %1.22'si 9'dan fazla birey sayısına sahip olduğu görülmektedir. Anket uygulanan işletme sahiplerinden ilköğretim düzeyinde eğitim görenlerin oranı %72.65 iken lise mezunu olanların oranı %18.62 civarında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the yield characteristics of the dairy cattle at the some developments cooperatives and the function of these cooperatives with projects funded by Minister of Agriculture and Village Affairs of Turkey. The study materials were obtained from breeding dairy cattle enterprise organizations. A questionnaire was carried out with 45 questions to collect data. When enterprises considered in terms of heifer inseminated at the first age, it was founded that 67.35 % of heifers were inseminated when they were in 15-18 months of age, 20.41 % of heifers inseminated when they bigger then 18 months and 12.24% of heifers inseminated when they between 12-15 months of age receptively. It was also seen that 62.45 % enterprise have 4-6 and 1.22 % have more than 9 cattle. 72.65% of questioner farmers have degree at the level of prime school however degree from high school remained at 18.62%. The percentage of illiterate was %1.63 and it has been found high relationship between age and education.