Diyarbakır ili Ergani ilçesinde besi sığırcılığı yapan işletmelerin genel değerlendirilmesi
General evaluation of beef farms in Ergani, Diyarbakır
  1. Tez No: 213621
  2. Yazar: YAVUZ HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi, Barınak, Beklenti, Besi Sığırcılığı, Ergani, Irk, Sağlık, Yem, Land, Barn, Expectation, Beef farming, Ergani, Breed, Health, Feed
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETDİYARBAKIR İLİ ERGANİ İLÇESİNDE BESİ SIĞIRCILIĞI YAPAN İŞLETMELERİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİHAN, YavuzYüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Galip BAKIROcak 2008, 78 SayfaBu çalışmada, Ergani ilçesinde besi sığırcılığı işletmelerinin genel değerlendirilmesi amacıyla 80 köy ve bir beldede gayeli olarak seçilen 24 köyde 167 işletmede anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir.İşletme başına düşen ortalama arazi miktarı 73.1 dekardır. Sığır sayısı 23.9 olup, 3 ile 98 arasında değişmektedir. İşletmelerdeki sığır ırkları %40.5 yerli, %16.6 melez esmer, %18.8 melez simental, %22.9 melez holştayn ve %1.2 kültür şeklindedir.İşletmelerin çoğunluğunda (%64.1) hayvan rasyonlarında kesif yem olarak besi yemi ve küspe kullanılırken, kaba yem olarak %61.1 oranında saman kullanılmaktadır. İşletmelerde yem bitkileri ekimi genel itibariyle yapılmamaktadır. Yetiştiricilerin %77.2'sinin sığırlarını meraya çıkardıkları ve %78.3'ünün hayvanlarını merada 2 ay otlattıkları belirlenmiştir.İşletmelerin %73.1'inde hayvanların günlük canlı ağırlık takibi yapılmamaktadır. İşletmelerin çoğunluğu (%57.5) orta süreli (120-220 gün) besiyi tercih etmektedir.İşletmeler besi hayvanlarını genellikle pazardan temin ettikleri ve besi sonunda ise hayvanları genellikle keserek değerlendirdikleri belirlenmiştir.Yetiştiriciler inşaat malzemesi olarak taş (%62.9) kullanarak kendi tecrübelerine (%62.3) göre hayvan barınaklarını yaptıklarını ifade etmişlerdir. %37.1'i hırsızlık+tecrübe nedenleriyle barınağı kapalı yapmaktadır. İşletmelerdeki barınak havalandırma durumu yetersiz (%61.7), aydınlatma yetersiz (%55.1) olarak bulunmuştur. İşletmelerin geneli altlık kullanmamaktadır.İşletmelerin %31.1'i beklenti olarak destekleme arttırılsın, kredi, veteriner hizmeti, besi materyali, eğitimden oluşan hepsi seçeneğini belirtmişlerdir. İşletmelerdeki başlıca sorunlar besi materyalinin pahalı olması, destek priminin azlığı, yemin pahalı olması ve bunların kombinasyonları şeklinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGENERAL EVALUATION OF BEEF FARMS IN ERGANİ, DİYARBAKIRHAN, YavuzMsc, Animal ScienceSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Galip BAKIRJanuary 2008, 78 PageA survey was applied for general evaluation of beef farms in Ergani, Diyarbakır. 167 beef farms were surveyed in a community and 24 villages chosen intentionally among 80 villages. Data were analyzed using SPSS software.The average land area of farms is 73.1 da. Mean beef cattle number was 23.9 ranging between 3-98. Breed distribution was 40.5 % native, 16.6 % crossbreed and 1.2 % purebred.Most of the farms (64.1%) uses both concentrate feed and meal in ration. As roughage straw is used at 61.1%, 77.2% of the farms graze animals in rangeland. 78.3% of the farms have 2 months mean grazing period.Average daily gain, live weight at the end of fattening period and carcass weight were estimated to be 500-700 gr, 400-500 kg and 200-300 kg by 28.7%, 49.1% and 35.9% of farms, respectively. Majority of the farms (57.5%) prefers 120-220 days short term fattening program.Animals for fattening are bought from market and slaughtered at the end of fattening program. Fattening is ended when animals reach to slaughter weight.Most of the farms (62.3%) build their barns based on their experiences. At 62.9% rock is used as barn material. 37.1% of barns are built as closed barns because of robbery threat and farmers? own experiences. Ventilation and illumination are not efficient in 61.7% and 55.1% of the barns, respectively. Litter is not used in any farm.31.1% of farms marked `all? option as expectation. This option comprises the demands for `increasing subsidizes, credit, veterinary service, feeding material and education?. Main problems of farms are expensive feeding material, low subsidizing premium, expensive feed and a combination of all.