Van Gölü havzasında yetiştirilen cevizlerde (juglans regia L.) vitamin e düzeylerinin HPLC ile belirlenmesi
Finding the levels of vitamin e in walnuts (juglans regia L.) by HPLC in lake Van basin
  1. Tez No: 213624
  2. Yazar: FARUK DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Walnut, Vitamin E, Lake Van Basin, HPLC, Tocopherol
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) yöntemi ile Van gölü havzasında bulunan Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak, Edremit, Gevaş yöreleri ile Van merkezde yetiştirilen cevizlerde Vitamin E düzeyleri tespit edilmiştir. Örneklerin yaş cevizdeki ?- Tokoferol miktarları sırasıyla 2.36 ± 0.01 µg/g, 5.01 ± 0.31 µg/g, 6.23 ± 0.15 µg/g, 7.20 ± 0.28 µg/g, 3.99 ± 0.46 µg/g, 5.05 ± 0.30 µg/g ve ?-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre sırasıyla 23.80 ± 0.52 µg/g, 16.54 ± 1.08 µg/g, 14.82 ± 0.46 µg/g, 17.34 ± 0.78 µg/g, 11.91 ± 0.40 µg/g, 15.57 ± 0.90 µg/g olarak bulunmuştur. Araştırmada kuru cevizdeki ?- Tokoferol miktarları sırasıyla 5.13 ± 0.26 µg/g , 6.84 ± 0.31 µg/g , 7.58 ± 0.40 µg/g, 10.49 ± 0.51 µg/g, 8.65 ± 0.34 µg/g, 5.82 ± 0.19 µg/g ve ?-Tokoferol miktarlarıda bölgelere göre 33.10 ± 1.65 µg/g, 21.97 ± 0.87 µg/g, 20.98 ± 0.83 µg/g, 29.19 ± 0.80 µg/g, 21.09 ± 0.24 µg/g, 18.41 ± 0.82 µg/g olarak tespit edilmiştir.Anahter kelimeler: Ceviz, Vitamin E, Van gölü havzası, HPLC, Tokoferol
Özet (Çeviri)
The levels of vitamin E of walnuts raised in Adilcevaz, Bahçesaray, Catak, Edremit, and Gevas in Lake Van basin and at the centre of Van were found by HPLC (High Performence Liquid Chromotography) method in this study. ?-Tocopherol amounts in fresh simples were found 2.36 ± 0.01 µg/g, 5.01 ± 0.31 µg/g, 6.23 ± 0.15 µg/g, 7.20 ± 0.28 µg/g, 3.99 ± 0.46 µg/g, 5.05 ± 0.30 µg/g in turn and ?-Tocopherol amounts in terms of the districts were 23.80 ± 0.52 µg/g, 16.54 ± 1.08 µg/g, 14.82 ± 0.46 µg/g, 17.34 ± 0.78 µg/g, 11.91 ± 0.40 µg/g, 15.57 ± 0.90 µg/g in turn. In this study ıt was found that the amounts of ?-Tocopherol in dry walnut were 5.13 ± 0.26 µg/g , 6.84 ± 0.31 µg/g , 7.58 ± 0.40 µg/g, 10.49 ± 0.51 µg/g, 8.65 ± 0.34 µg/g, 5.82 ± 0.19 µg/g and ?-Tocopherol amounts in dry walnuts were 33.10 ± 1.65 µg/g, 21.97 ± 0.87 µg/g, 20.98 ± 0.83 µg/g, 29.19 ± 0.80 µg/g, 21.09 ± 0.24 µg/g, 18.41 ± 0.82 µg/g in turn.