Van Gölü havzasında farklı yörelerde yetiştirilen cevizlerin yağ içeriği, yağ asidi bileşimi, toloferol ve mineral madde içerikleri
Determination of fat concet, fatty acid composition tokopherol and mineral contents of walnuts grown in Van and it's province
- Tez No: 168612
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSA CAVİDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, mineraller, tokoferol, Van gölü havzası, yağ asidi bileşimi, Fatty acid composition, minerals, tocopherol, Van lake province, Walnut. Ill
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ HAVZASINDA FARKLI YÖRELERDE YETİŞTİRİLEN CEVİZLERİN YAĞ İÇERİĞİ, YAĞ ASİDİ BİLEŞİMİ, TOKOFEROL VE MİNERAL MADDE İÇERİKLERİ BATUN, Perihan Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İsa CAVÎDOĞLU Nisan 2005, 33 Sayfa Bu çalışmada Van Gölü havzasından ceviz yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz, Ahlat, Edremit, Hakkari ve Çatak bölgelerinde, olgunlaşmanın ilk evresinde hasat zamanına kadar beş farklı dönemde cevizlerden meyve örnekleri alınmıştır. Meyvelerin pomolojik özellikleri, yağ içerikleri, yağ asidi bileşimleri, tokoferol ve mineral madde içerikleri saptandı. Bu bölgelerden alınan meyvelerin iç randımanları sırasıyla %39.33-58.64, %39.97-50.21, %32.77-52.30, %32.72-48.16 ve %39.67- 46.50 arasında bulunurken, yağ içerikleri %65.70 ile %70.68 arasında olduğu tespit edildi. Aynı bölgedeki örneklerin linoleik ve hnolenik içerikleri sırasıyla %55.80 ve 9.85, %51.96 ve 12.66, %52.86 ve 9.70, %55.72 ve 11.13, %55.46 ve 13.12 olarak tespit edilmiştir. Örneklerin tokoferol içerikleri ise a-, y- ve 8- tokoferol olarak olgun meyvelerde sırasıyla 42.09-45.87 mg/100 g yağ, 46.37-51.24 mg/100 g yağ ve 33.44-39.94 mg/100 g yağ olarak tespit edilmiştir. Çalışmada cevizin zengin mineral içeriğine sahip olduğu saptanırken, incelenen kriterler açısından saptanan sonuçların ümitvar olduğu kanısına vanlmıştrr.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF FAT CONTENT, FATTY ACTD COMPOSITION, TOCOPHEROL AND MINERAL CONTENTS OF WALNUTS GROWN IN VAN AND IT'S PROVINCE BATON, Perihan MSc, Department of Food Engineering Supervisor: Assis. Prof. Dr. İsa CAVİDO?LU April 2005, Pages 33 In this study, in certain intervals samples obtained from five different walnut types which grown in Adilcevaz, Ahlat, Edremit, Hakkari and Çatak, the province of Van Lake. The phomologic properties, oil contents, fatty acid compositions, tocopherol and mineral contents of samples have been determined. The kernel ratios of ripened samples found to be between 39.33-58.64%, 39.97- 50.21%, 32.77-52.30%, 32.72-48.16% and 39.67-46.50% respectively. The linoleic and linolenic acid contents of the ripened samples at the same regions were 55.80, 9.85%; 51.96, 12.66%; 52.86, 9.70%; 55.72, 11.13%; 55.46, 13.12% respectively. The a-, y- ve 8- tocopherol contents were in the ranges of 42.09-45.87 mg/100 g oil, 46.37-51.24 mg/100 g oil and 33.44-39.93 mg/100 oil respectively. It is also found that walnut contains several minerals in different ratios. The results showed that these 5 types were promising walnut types according to their fruit properties and compositions and selection researches should be carrying out to produce standard kinds from this genotypes.