Van yöresinde yetişen Van Gölü balığı (inci kefali) ve alabalıkta melatonin hormonun ölçülmesi
Examing of melatonin hormone at goldfishes and Van Gölü fish (inci kefali) which is growning in the van regio
  1. Tez No: 213628
  2. Yazar: TÜLAY GÜRSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURHAYAT ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Elisa, Hormon, Melatonin, Van Gölü balıgı, Elisa, Goldfish, Hormone, Melatonin, Periyod, Van Gölü fish
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalısmada, Van Yöresinde yetisen Van Gölü balıgı (inci kefali) ve alabalıkta melatonin hormonu seviyesi ölçüldü. Arastırma materyali olarak da Van Gölü'nde yetisen Van Gölü balıgı (inci kefali) ve özel tesislerde yetistirilen alabalık kullanıldı. Arastırma, insanlar gibi bu hormonun salgılandıgı hayvanlar olan balıklarda; gelisim ve stres hormonu olan melatoninin bu özelligi göz önünde bulundurarak yürütülmüstür. (Metod; melatonin hormonu, canlılardan (Van Gölü balıgı ve alabalıkta) alınan kanda, özel kitlerle elisa cihazı ile ölçüldü. Arastırma, alabalık ve Van Gölü balıgının plazmasında melatonin ölçülmesinden sonra, elisa parelelizmi standartlarına uygun olarak yapıldı. Alabalıkta yapılan çalısmada ortalama deger; 160.8 ? 4.090pg/ml (aydınlık), 198.3 ? 3.694 pg/ml. (karanlık) olarak ilkbaharda bulunmustur. Kıs mevsimi ölçümlerimizde ortalama deger ise 86.69 ? 3.203 pg/ml (aydınlık) 128.9 ? 1.999 pg/ml (karanlık) olarak bulunmustur. Van Gölü balıgında ise ortalama 84.73 ? 2.281 pg/ml. (aydınlık), 118.1 ? 2.560 pg/ml. (karanlık) olarak ilkbahar ölçümleri bulunmustur. Kıs mevsimi ölçümlerimizde ise ortalama 36.32 ? 1.627 pg/ml (aydınlık), 70.53 ? 2.919 pg/ml (karanlık) degeri bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the level of melatonin hormone at goldfish and Van Gölü fish which is growning in the Van region. As examining materials, they were used Van Gölü fish which is growning in the Van Region and goldfishes which is brought up at special farmers foundation. This research was proposed with property of melatonin which is known as progress and stres hormone at fishes like humans. (Metod; melatonin was separated from fishes (goldfishes and Van Gölü fish) with special kits and was examined by elisa. This research is made in plazma and body of Goldfish and Van Gölü fish. After than MLT results made in according to elisa parelelizm. The research which is made at Goldfishes in spring, it?s degrees is found about 160.8 ? 4.050 pg/ml. (light) ,198.3 ? 3.694 pg/ml (dark). In assays that made at winter, it?s degrees is found about 86.69 ? 3.203 pg/ml (light), 128.9 ? 1.999 pg/ml (dark) The research which is made at Van Gölü fishes, in spring,it?s degrees is found about 84.73 ? 2.281 pg/ml (light), 118.1 ? 2.560 pg/ml (dark). In assays that made at winter, it?s degrees is found about 36.32 ? 1.627 pg/ml (light), 70.53 ? 2.919 pg/ml (dark).