Van yöresinde doğal olarak yetişen kuşburnuların (Rosa Canina L.) çelikle çoğaltılması üzerine IBA (Indol bütirik asit)nın etkisi
The effect of IBA (Indole butyric acid) on the reproduction of rosehips (Rosa Canina L.) Grown up naturally in Van region via cutting
  1. Tez No: 154750
  2. Yazar: EVREN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KAZANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, IBA, Köklenme, Van, Rosehip, IBA, Taking root, Van 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET VAN YÖRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN KÜŞBURNULARIN (Rosa Canına L.) ÇELİKLE ÇOĞALTILMASI ÜZERİNE IBA (INDOL BÛTİRİK ASİT)'NIN ETKİSİ YÖRÜK, Evren Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Ahmet KAZANKAYA Şubat 2004, 25 sayfa Van yöresinde 2002-2003 yıllan içerisinde yapılan bu araştırmada, kuşburnu çeliklerine değişik dozlarda IBA (mdol bütirik asit) uygulanarak, kök ve sürgün sayılan ile kök uzunluklan incelenmiştir. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında alınan kuşburnu çeliklerine 0, 1000, 2500, 5000 ve 10000 ppm EBA uygulanmış ve köklenme ortamına aktanlmıştır. Çalışmada en fazla köklenme oram %65.0 ile 2500 ppm IBA dozu ve Kasım ayı çeliklerinde en düşük köklenme oram ise %2.5 ile 10000 ppm IBA uygulamasmdaki Şubat ayı çeliklerinden elde edilmiştir. Aynca günlere göre çeliklerin bünyesindeki IBA seviyeleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile incelenmiş ve en fazla IBA 1.525 ug/g olarak 30. günde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF IBA (INDOLE BUTYRIC ACID) ON THE REPRODUCTION OF ROSEHIPS (Rosa Canina L.) GROWN UP NATURALLY IN VAN REGION VIA CUTTING YÖRÜK, Evren Msc, Horticultural Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA February 2004, 25 pages In this study conducted in Van Region in 2002-2003, the numbers of roots and shoots and length of root were investigated after the application of IBA (Indole butyric acid) at various dosages to Rosehip cuttings. IBA of 0, 1000, 2500, 5000 and 10000 ppm were applied to rosehip cuttings harvested in November, December, January and February and then they were transferred to rooting medium. As the result of the study, the maximum ratio of rooting was observed as 65.0 % at cuttings harvested in November and at 2500 ppm IBA application. On the other hand, the minimum value was found as 2.5 % at those harvested in February, at 10000 ppm IBA application. In addition, periodical IBA levels in cuttings were determined by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and the highest IBA level was determined as 1.525 ug/g on the 30th day.