Fırçasız da motorunun modellenmesi ve PWM yöntemiyle kontrolü
Modelling and controlling of brushless DC motor by using PWM method
  1. Tez No: 213629
  2. Yazar: ÖZKAN ATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fırçasız DA motor, PWM, PID, Bruhless DC Motor, PWM, PID
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada; fırçasız dogru akım (DA) motorunun darbe genisligi modülasyonu (PWM) yöntemiyle hız ayarı simülasyon ve uygulama olarak gerçeklestirilmistir. Sistemin temelinde, motora uygulanan gerilimin kontrollü bir sekilde anahtarlanması yatmaktadır. Bu nedenle, PWM yönteminin fırçasız DA motorunun üzerindeki etkisi, simülasyon ve uygulama yapılarak gözlenmistir. Ayrıca simülasyonda; oransal integral ve türev (PID) tipi bir kontrolör ile hız kontrolü yapılarak akım, gerilim, moment ve hız degisimi incelenmistir. Uygulamada ise; kontrolör olarak bir kisisel bilgisayar (Personal Computer-PC) ve PC' nin paralel portuna baglı bir sürücü tasarlanmıstır. PWM yöntemiyle fırçasız DA motorunun kontrolü ve hız ayarının oldukça ekonomik ve etkin oldugu gösterilmistir. PWM yönteminde yüksek frekanslı osilasyonlar gözlenmesi tek dezavantaj olarak gözlenmistir. Bu dezavantajın yüksek frekans filtreleriyle giderilebilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the speed adjustment of brushless DC motor has been realized both application and simulation by PWM method. The system is based upon the switching of the voltage made on the motor in a controlling way. That?s why the effect of the PWM method on brushless DC motor has been observed by through application and simulation. Besides, the speed control has been realized with a PID type controller during simulation and current, voltage, torque and the speed values have been checked by this method. A PC as a controller and driver connected with the paralel port of PC have been designed for the application. The application and simulation studies have shown that it?s quite economical and effective to control the brushless DC motor and to make its speed adjustment by this method. The fact that high frequency oscilations have been observed is the only drawback of this method. But, it is though that this can be prevented by means of high frequency filter methods.