Yapay zeka uygulamaları: Yüz tanıma
Applications of artificial intelligence (AI): Identification of face
- Tez No: 213665
- Danışmanlar: PROF. ALİ OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Yüz Tanıma, Yapay Sinir Ağları, MATLAB, Örüntü Tanıma, Artificial Intelligence(AI), Face Recognition, Artificial Neural Networks, MATLAB, Pattern Recognition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yapay zeka ifadesi ilk olarak ? akıllı makinelerin kullanım bilimi ve mühendisliği? anlamında, John McCarthy tarafından kullanılmıstı. YZ, bilgisayar teknolojisi alanı içinde örtüserek çalısan, felsefi, soyut düsünce, mühendislik ve akıllı hareket dağıtımı ile birlikte, bilgisayar ve isteğe bağlı olarak çalısan makinelerle uyum sağlar. Arastırmada, YZ' nin üretilen makinelerle ilgili makinelestirme talimatlarını ve akıllı hareketlerini gerektirmektedir. Örneğin, kontrol, planlama ve zamanlama çizelgelemesi, tüketici soruları ve cevap teshis yeteneği, el yazısı, doğal dil, konusma ve yüz tanıma. Bunun gibi YZ' nin çalısması, aynı zamanda mühendisli disiplinin olusturulması, gerçek hayat sorunlarının çözümleri odaklı bilgi olusturma, yazılım uygulamaları ve diğer video oyunları, bilgisayar satrancı gibi strateji oyunlarını içermektedir. YZ' nin en büyük sorunlarından biri kavrama'dır. Bazı aygıtların meydana getirilmesinde sasılacak seyler olmakta, fakat yapay zeka talebinde bulanan elestirmenler YZ makinelerini üreten yerlerin güncel kavrama yapmadıklarını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
The term Artificial Intelligence (AI) was first used by John McCarthy who used it to mean“the science and engineering of making intelligent machines”. AI is studied in overlapping fields of computer science, psychology, philosophy, neuroscience, and engineering, dealing with intelligent behavior, learning, and adaptation and usually developed using customized machines or computers. Research in AI is concerned with producing machines to automate tasks requiring intelligent behavior. Examples include control, planning and scheduling, the ability to answer diagnostic and consumer questions, handwriting, natural language, speech, and face recognition. As such, the study of AI has also become an engineering discipline, focused on providing solutions to real life problems, knowledge mining, software applications, and strategy games like computer chess and other video games. One of the biggest difficulties with AI is that of“comprehension”. Many devices have been created that can do amazing things, but critics of AI claim that no actual comprehension by the AI machine has taken place.