Bağ alanlarında salkım güvesi (Lobesia botrana denis ve Schiffermüller) (Lepidoptera:Tortricidae)' ne karşı çiftleşmeyi engelleme tekniğinin etkinliğinin araştırılması
Investigations on efficiency of mating disruption technique against the European grapevine moth (Lobesia botrana den. et. schiff.) (Lepidoptera:Tortricidae) in vineyard
- Tez No: 213671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiftleşmeyi engelleme, Isonet-L yayıcısı, Bağ Salkım güvesi, Feromon, Bacillus thuringiensis ssp kurstaki, Mating Disruption, Dispensers Isonet-L, Grape, Lobesia botrana, Pheromone, Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışma 2005 ve 2006 yıllarında salkım güvesi (Lobesia botrana Den. et Schiff.)'ne karşı çiftleşmeyi engelleme yöntemi (ÇE), İsonet-L yayıcıları kullanılarak Gaziantep/İslahiye ilçesinde 1.8 ha'lık Horoz Karası (Antep Karası) üzüm bağında yürütülmüştür. Yaklaşık 2.1 ha'lık Horoz Karası bağ alanı ise kontrol alanı (KA) olarak insektisitlerle korunmuştur. 2005 yılında ÇE bağında L. botrana'nın vuruk sayıları sırasıyla 1. dölünde % 6.0, 2. dölünde % 3.0 ve 3. dölünde % 5.0 olmuştur. 1. ve 3. döllerine karşı iki kez Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki kullanılmıştır. KA bağında sekiz kez insektisit kullanılmasına rağmen vuruk sayıları, 1. dölünde % 20.0, 2. dölünde % 18.0, 3. dölünde ise % 3.0 olmuştur. 2006 yılında ÇE bağında vuruk sayıları 1. dölünde % 5.0, 2. dölünde % 2.0 ve 3. dölünde % 3.0 olmuştur. ÇE bağında 1. döle karşı bir kez Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki kullanılmıştır. 2006 yılında KA bağında dokuz kez insektisit kullanılmış ve vuruk sayıları 1. dölünde % 3.0, 2. ve 3. döllerinde ise % 0 olmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada çiftleşmeyi engelleme yönteminin Lobesia botrana'ya karşı büyük ölçüde önerilebileceği, vuruk sayısı ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıktığında biyolojik bir insektisit olan Basillus thurigensis ssp. kurstaki gibi bir insektisitle desteklenebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Islahiye District, Gaziantep province in 2005 and 2006 to test efficacy of mating disruption technique with Isonet-L dispensers against the european grapevine moth (Lobesia botrana Den. et Schiff.) in a vineyard of the variety `Antep Karası? of about 1,8 ha. Control plots (about 2.1 ha of the variety Antep Karası) was ptotected by insecticides. The infestation rates were found as 6.0, 3.0 and 5.0 % for the 1st, 2nd and 3rd generations respectively in 2005. Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki were used two times against it?s 1st and 3st generation in the plots with mating disruption treatment. The corresponding levels of infestation rates of 20.0, 18.0 and 3.0 % for the 1st, 2nd and 3rd generations respectively in the control area where chemical insecticides were used 8 times. In 2006, in the plots with mating disruption treatment, infestation rates were found as 5.0, 2.0 and 3.0 % for the 1st, 2nd and 3rd generations respectively. Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki were used once against 1st generation in plots with mating distruption treatment. Chemical insecticides were used 9 times in control plots in 2006 and infestation rates were found as 3.0, 0 and 0 % per 100 cluster for the 1st, 2nd and 3rd generations respectively. In conclusion, this study suggests that mating disruption technique can be used against L. botrana on a large scale, unless it should be supported by a biological insecticide as Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki as infestation rate exceeds the economical threshold levels.